piątek, 22 czerwca 2012

Scones z suszonymi wiśniami i płatkami owsianymi

Crust and Dust jest na krótkich wakacjach, stąd przerwa w publikowaniu przepisów. Siedzimy właśnie na rynku w Białymstoku, pijemy kawę - i z myślą o wszystkich pijących (lub pijających) kawę, publikujemy przepis na scones - gliniaste słodkie bułeczki do kawy. Kto nas regularnie czyta, ten pewnie zna scones z innych naszych przepisów. Tym razem pierwszoplanowymi dodatkami są płatki owsiane i suszone wiśnie. Wiśniowatość w najczystszej, skondensowanej postaci! I naprawdę opłaci się Wam poszukać tego dość rzadkiego składnika - smakują wyśmienicie!


 

Czas przygotowania: 15 minut
Czas pieczenia: 18-20 minut

Składniki:
2 szklanki mąki
1/2 szklanki płatków owsianych (niebłyskawicznych)
1/3 szklanki białego cukru
1 łyżka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
6 łyżek zimnego masła
1 szklanka suszonych wiśni
2 jajka
1/2 szklanki maślanki
1 łyżka wody

Masło siekamy na małe kawałki. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni. Blaszkę na której będziemy piec scones wykładamy papierem do pieczenia.
W dużej misce mieszamy mąkę, cukier, płatki owsiane, proszek do pieczenia, sól. Dodajemy posiekane masło i wyrabiamy ciasto palcami do momentu kiedy grudki masła będą miały wielkość grochu. Dodajemy wiśnie i mieszamy. W drugiej misce rozkłócamy jedno jajko z maślanką. Wolno wlewamy składniki płynne do miski ze składnikami sypkimi. Wyrabiamy ciasto ręką do połączenia składników. Z uzyskanej masy formujemy walec, sklejamy jego końce, spłaszczamy ręką tworząc koło. Teraz ciasto kroimy na 12 trójkątów (najpierw kroimy je na ćwiartki, a potem każdą ćwiartkę jeszcze na 3 części). Jajko rozkłócamy z łyżką wody i smarujemy nim powierzchnię naszych surowych jeszcze bułeczek. Gotowe scones przekładamy na blaszkę i wkładamy do piekarnika na 18-20 minut. Po 15 minutach warto sprawdzić za pomocą patyczka czy ciasto jest już upieczone. Upieczone scones wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Jeśli chcemy je przechować - to trzeba je zawinąć szczelnie w folię spożywczą.

6 komentarzy:

  1. a gdzie Wy kupujecie suszone wiśnie?? One są pyszne a pierwszy raz jadłam je w mieszance bakaliowej z biedry

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda dobrze, chociaż nie wiem czy będę potrafiła to przygotować. Fajny przepis.

    OdpowiedzUsuń
  3. http://www.skworcu.com.pl/163,pl_wisnie-suszone-200g.html o np. Tutaj:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Gliniane czyli nie są delikatne w smaku?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. są gliniaste i jest to struktura, która do delikatnych nie należy. Takie właśnie są scones- trochę ciągnące, niepuszyste. W smaku są zupełnie zbilansowane - delikatnie słodkie z kwaskowatymi wiśniami.

      Usuń

Dziękujemy za odwiedziny!
M+A