czwartek, 11 sierpnia 2011

Muffiny kawowe

Są chyba tysiące różnych rodzajów muffinów, są nawety kulinarne blogi wyspecjalizowane wyłącznie w przepisach na muffiny. My nie jesteśmy aż tak specjalistyczni - ale co jakiś czas podajemy przepis na jakiś nowy rodzaj muffinów, które są chyba najszybszym ciastem - idealnym sposobem na niespodziewanych gości. Tym razem proponujemy muffiny kawowe, które robi się na bazie muffinów czekoladowych. Wykorzystaliśmy do nich dekoracyjne ziarenka kawy, które kupiliśmy już jakiś czas temu. Myśleliśmy, że użyjemy je do dekoracji jakiegoś tortu - ale jakoś nam się nie składało robić pracochłonnych ciast - więc wylądowały w muffinach... dla zapracowanych.

 

Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia: 20 minut

Składniki:
1 3/4 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki kakao
2/3 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
pół tabliczki czekolady gorzkiej
2 jajka
3/4 szklanki mleka
1/3 szklanki oliwy
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
1/4 szklanki gorącej wody
24 ziarenka kawowe z czekolady (do dekoracji)

Robimy mocną kawę rozpuszczalną - 2 łyżeczki rozpuszczamy w 1/4 szklanki gorącej wody i odstawiamy do ostygnięcia. Siekamy czekoladę na drobne kawałki (można też dodać gotowe czekoladowe kropelki). Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Jak przy wszystkich muffinach - w jednym naczyniu mieszamy suche składniki (oprócz kawowych ziarenek do dekoracji), a w drugim - płynne, razem z ostudzoną kawą. Mieszamy razem - tylko do połączenia składników. Gotową masą napełniamy formę do 3/4 wysokości. Na każdym muffinie kładziemy po 2 ziarenka kawowe zrobione z czekolady - można je kupić w większości sklepów internetowych z cukierniczymi dekoracjami. Pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 15-20 minut. Pod koniec pieczenia sprawdzamy patyczkiem. Nam z podanych składników wyszło 12 standardowych muffinów.

3 komentarze:

  1. A czy zamiast kawy rozpuszczalnej można użyć takiej normalnej, z ekspresu? Zauważyłam, że na ogół w przepisach na kawowe ciasta jest kawa rozpuszczalna, więc specjalnie ją kupuję, ale może niepotrzebnie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. można jej użyć, ale wtedy muffiny będą przede wszystkim mocno czekoladowe. Rozpuszczona/zaparzona kawa lepiej oddaje aromat gęstemu ciastu. Być może to jest opcja: zamiast rozpuszczać rozpuszczalną w wodzie, zrobić porządną kawę i taką dodać do muffinów.

      Usuń
    2. Dzięki za odpowiedź. : ) Zrobiłam z rozpuszczalną, wyszły bardzo smaczne, ale trochę mało kawowe ;-) Następnym razem chyba dam trochę więcej kawy.

      Usuń

Dziękujemy za odwiedziny!
M+A