Sezon karnawałowy w pełni, dlatego dzisiaj przepis na rogaliki z różą. Przepis na świetne ciasto drożdżowe do rogalików znaleźliśmy na Kwestii Smaku. Ciasto jest delikatnie kruche i wspaniale się rozpływa w ustach. Ponieważ nie jest słodkie, idealnie nadaje się do zabaw z nadzieniem. Można je też oprószyć cukrem pudrem bez obaw o przesłodzenie. Dzisiejsze rogaliki są klasyką gatunku, ponieważ wypełnione są konfiturą różaną. Prawdziwą konfiturą z owoców róży, a nie popularną wieloowocową marmoladą sztucznie aromatyzowaną dodatkami o smaku róży. A różnica w smaku jest kolosalna - prawdziwa róża jest delikatna i szlachetna. Cudna. Polecamy robić rogaliki z podwójnej porcji, bo szybko znikają.
Jednocześnie pragniemy podziękować naszym wspaniałym Mikołajom dzięki którym wyrabianie ciasta drożdżowego jest jedynie kwestią dostaw energii elektrycznej, a nie energii rąk ludzkich :)
Czas wykonania: 25 minut
Czas oczekiwania: 1 godzina
Czas pieczenia: 25 minut
Składniki:
100 g konfitury z owoców róży
250 g mąki pszennej tortowej
100 g masła
1/4 szklanki ciepłego mleka
25 g świeżych drożdży lub 12 g suchych drożdży
1 jajko
2 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
2 łyżki oleju
cukier puder do posypania
Drożdże rozpuszczamy w mleku z cukrem.
Odstawiamy na 10 minut. Miękkie masło przecieramy z mąką, dodajemy
jajko, ekstrakt z wanilii i drożdże. Wyrabiamy 10 minut, aż ciasto
będzie miękkie, elastyczne i będzie odchodziło od ręki. Nasze ciasto
wymagało dodania garści mąki, bo po 10 minutach było nadal klejące.
Jeśli dodamy dodatkową mąkę, to ciasto trzeba dokładnie wyrobić. Miskę w
której będzie wyrastało ciasto smarujemy olejem. Z ciasta formujemy
kulę, wkładamy do miski, przewracamy tak, by leżało natłuszczoną stroną
do góry, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 1
godzinę.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni.
Wyrośnięte
ciasto wyjmujemy z miski, dzielimy na trzy części. Każdą część
wałkujemy na okrągły placek o średnicy ok. 20 cm. Dzielimy każdy placek na 8
trójkątnych wycinków (przecinamy na pół, na pół i jeszcze raz na pół). Na każdej
szerszej części trójkąta kładziemy łyżeczkę konfitury i zawijamy
rogalik zaczynając od szerszej części i nadając mu na koniec wygięty kształt. Rogaliki układamy na blasze
wyścielonej papierem do pieczenia, zostawiając między nimi wolne
przestrzenie (trochę rosną w pieczeniu). Uwaga: żeby rogalik się nie rozwijał w pieczeniu, czubek trójkąta który zwijamy powinien znaleźć się pod spodem tak, by dociskał go ciężar rogalika. Wstawiamy do piekarnika na 20 minut.
Jeśli ktoś chce, by rogaliki ładnie błyszczały należy je przed
pieczeniem posmarować żółtkiem rozmąconym z 1 łyżką wody. Rogaliki studzimy i posypujemy cukrem pudrem.
rogaliki z różą są najcudniejsze.
OdpowiedzUsuńCudne...i z różą muszą smakowac obłędnie!
OdpowiedzUsuńRobię dzisiaj jeszcze raz :-) To najlepszy przepis na rogaliki, jaki znalazłam.
OdpowiedzUsuńbardzo się cieszymy :) smacznego!!!
Usuń