niedziela, 5 sierpnia 2012

Muffiny z borówkami (Blueberry muffins)

Muffiny z borówkami to klasyka - szczególnie w pewnej sieci kawiarnianej rodem z USA. Ich przygotowanie, zresztą tak jak innych muffinów, jest bardzo proste. Trzeba tylko zrobić ciasto na tyle gęste, by utrzymało borówki i nie dało im opaść. Dlatego też nie przerażajcie się, gdy okaże się bardzo gęste i klejące. Takie ma być. A gdyby Wasze borówki były kwaśne, koniecznie zwiększcie ilość cukru. Można też użyć polskich jagód - choć ostatnio borówka kanadyjska z plantacji jest dużo bardziej dostępna niż czarne jagody...


Czas przygotowania: 15 minut
Czas pieczenia: 20-25 minut


Składniki:
1 1/2 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1 jajko
1/3 szklanki maślanki
1/3 szklanki oleju lub rozpuszczonego masła
1 szklanka borówek amerykańskich

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Formę do muffinów wykładamy papierkami. 
W misce mieszamy wszystkie składniki sypkie (mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól). W kubeczku rozmącamy jajko z maślanką, dodajemy masło lub olej. Łączymy składniki sypkie z płynnymi szybko mieszając (ale tylko do połączenia składników). Dodajemy borówki, delikatnie mieszamy. Gotową masą napełniamy foremki do muffinów do 2/3 wysokości. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 20 minut, tzn. "do suchego patyczka". Upieczone muffiny wyciągamy z piekarnika i studzimy na kratce.

1 komentarz:

Dziękujemy za odwiedziny!
M+A