Lato w pełni, czasem jest bardzo gorąco i gotowanie bywa ostatnią rzeczą na jaką mamy ochotę. Na szczęście, dzięki kilku prostym składnikom można w kwadrans zrobić pyszny obiad. Chorizo, czereśnie, pomidory i rozmaryn składają się na pyszny, delikatnie pikantny sos, który świetnie smakuje w towarzystwie makaronu. Chorizo i czereśnie (oprócz pięknego brzmienia) to naprawdę niesamowite połączenie - jest słono, słodko i ostro. Wygląda pięknie i dobrze smakuje. Zgodnie z zapowiedzią, w daniu nie ma dodatku soli. W zupełności wystarczy tej, która zamknięta jest w hiszpańskiej kiełbasce.
Przepis powstał we współpracy z Cisowianka - Gotujmy Zdrowo. Mniej soli.
Czas przygotowania: 15 minut
Składniki dla 2 osób:
200 g makaronu casarecce
100 g ostrego chorizo
50 g czereśni wydrylowanych
2 łyżki passaty pomidorowej
2 gałązki rozmarynu
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
3 łyżki oleju rzepakowego
1. Makaron przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu.
2. W czasie, gdy gotujemy makaron przygotowujemy sos.
3. Cebulę i czosnek drobno siekamy.
4. Chorizo kroimy w kostkę (pozbywamy się osłonki).
5. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, rozmaryn i smażymy na małym ogniu przez 3 minuty.
6. Do cebuli dodajemy czosnek i smażymy 30 sekund.
7. Do cebuli i czosnku dodajemy chorizo i smażymy mieszając 1 minutę. Dodajemy passatę, połówki czereśni i podsmażamy kolejną minutę.
8. Gotowy sos mieszamy z makaronem, wyjmujemy rozmaryn i serwujemy.
Połączenie ostrego chorizo ze słodkimi wiśniami, zakrapione czosnkiem i cebulą - prawdziwy mix smaków.
OdpowiedzUsuńChorizo i czereśnie :) Jestem ciekawy takiego połączenia, muszę wypróbować!
OdpowiedzUsuń