wtorek, 4 sierpnia 2015

Co zrobić z resztkami upieczonego kurczaka? Sałatkę z borówkami i orzechami

Zdarza Wam się, że pieczecie całego kurczaka i zostają z niego resztki? Kawałek uda, kawałeczek piersi. Kawałki upieczonego mięsa, które raczej nie nadają się do kanapek. Niektórzy korzystają ze starej opcji "na potrawkę". Inni przerzucają te kawałki w lodówce w nadziei na rychłą konsumpcję, a potem i tak lądują w koszu.

My postanowiliśmy zrobić z nich sałatkę. Taką, którą można wziąć do pracy w plastikowym pudełku po otwarciu którego nie przestraszymy koleżanki z sąsiedniego biurka. Taką, która pięknie wygląda i krzyczy "zjedz mnie". Taką, która nie powoduje wyrzutów sumienia mimo, że ma w składzie orzeszki w karmelu (które są naszą tajemną bronią, bo zawsze świetnie chrupią, nawet po kilku godzinach w sałatce).

Sałatka robi się sama w tempie ekspresowym. Jeśli bardzo Wam się podoba, a nie macie w domu kurczaka mamy małą radę - kupcie w supermarkecie ćwiartkę kurczaka z rożna i już. Albo dwie, bo jedną pewnie będziecie chcieli zjeść od razu. Nóż wykorzystujemy do przekrojenia cebuli i otwarcia opakowania z fetą. Prościej się nie da. Sałatkę można podać z bagietką albo bajglem, najlepiej delikatnie przypieczonym. 

Jeśli macie pomysły na resztki pieczonego kurczaka, koniecznie dajcie nam znać! 


Czas przygotowania: 15 minut
Liczba porcji: 2

Składniki:
1 mała główka sałaty lodowej
150 ml resztek pieczonego kurczaka 
80 g borówek
30 g czerwonej cebuli (1/2 główki)
50 g orzeszków ziemnych w karmelu
50 g fety
1 łyżka musztardy
1 łyżeczka miodu
6 łyżek oliwy z oliwek 

1. Sałatę rwiemy na małe kawałki i wrzucamy do miseczki.
2. Resztki pieczonego kurczaka rwiemy w rękach na małe kawałki. Dodajemy do miski z sałatką.
3. Borówki myjemy i suszymy. Dodajemy do sałaty.
4. Cebulę obieramy, kroimy w cienkie plasterki i rozdzielamy je w palcach. Dodajemy do miski z sałatką.
5. Orzechy wsypujemy do miski.
6. Fetę kroimy w kostkę i dodajemy do sałatki.
7. Do kubeczka wlewamy miód, dodajemy musztardę i oliwę z oliwek. Energicznie mieszamy widelcem do uzyskania jednolitego sosu.
8. Sos dodajemy do miski z sałatą. Wszystkie składniki delikatnie mieszamy.


7 komentarzy:

  1. Wygląda super smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. super, takie przepisy się zawsze sprawdzają ;)

    a tutaj o moich pierwszych krokach w Lizbonie http://onehudredeighty.blogspot.pt/ :) i rowniez o prostej kuchni

    OdpowiedzUsuń
  3. Najlepiej każdy kawałeczek pozostałe kurczaka spożytkować albo przez sałatkę albo oddać go naszym milusińskim...

    OdpowiedzUsuń
  4. Lekka w sam raz na lato, gdzie niekoniecznie chce się jeść ciepłe rzeczy;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Hej :) Mam nadzieje, ze nie zamierasz w niedalekiej przyszlosci konczyc swojej blogowej kariery? :) Pytam dlatego, ze dopiero niedawno trafilem na Twojego bloga, no i szczerze muszę Ci powiedziec, ze lepszych tekstow, to ja już od dawna nie czytalem, naprawdę ;P Polecam Cie kazdemu znajomemu, który chce cos dobrego poczytac ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Hej, jakie inne owoce radzisz użyć do takiej sałatki? Melon by pasował? :)
    Agata
    Born to Cook

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za odwiedziny!
M+A