Jesteśmy wielkimi miłośnikami szybkich i prostych dań. Po części pewnie wynika to z naszej wrodzonej niecierpliwości. Przede wszystkim jednak jest to efekt wiecznego zabiegania (a przynajmniej naszej percepcji upływającego czasu). Dlatego szukamy prostych rozwiązań.
Łosoś z fasolką, pomidorkami i kukurydzą to pomysł na szybki obiad lub kolację dla tych, którzy cenią proste smaki. Cały sekret tego dania tkwi w świeżej rybie, której w żaden sposób nie "przykrywamy" nadmiarem skomplikowanych składników. Łososia nie soliliśmy - za to przed pieczeniem oprószyliśmy go pieprzem i obłożyliśmy świeżym tymiankiem. Tymianek i łosoś to świetna para - trochę nieoczywista, ale bardzo szczęśliwa.
Przygotowanie warzyw i łososia zajmie 10 minut, kolejne 20 minut to praca piekarnika. Czy nie jest to danie idealne?
Jak sprawdzić czy łosoś się upiekł?
Wbij w łososia widelec i sprawdź czy mięso bez problemów rozdziela się na kawałki. Nieupieczony łosoś jest delikatnie błyszczący i gąbczasty.
Wpis powstał we współpracy z Cisowianka - Gotujmy Zdrowo - Mniej Soli.
Czas przygotowania: 30 minut
Liczba porcji: 2
Składniki:
400 g świeżego łososia (filet)
250 g zielonej fasolki
1 kolba kukurydzy
8 pomidorków koktajlowych
4 łyżki oliwy z oliwek
3 gałązki tymianku
świeży pieprz (ok.1/2 łyżeczki)
1. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni Celsjusza.
2. Fasolkę myjemy i odkrawamy końcówki.
3.Kukurydzę myjemy i odkrajamy ziarna (najlepiej zrobić to nad miską stawiając kukurydzę w pozycji pionowej).
4. Pomidorki myjemy.
5. Na dno blaszki wkładamy warzywa, skrapiamy je połową oliwy z oliwek. Wstawiamy do piekarnika na 5 minut.
6. Łososia myjemy. Z piekarnika wyciągamy blachę z warzywami, kładziemy na nich łososia (skórą do dołu). Na łososiu układamy tymianek, skrapiamy resztą oliwy, oprószamy świeżo zmielonym pieprzem.
7. Blachę wstawiamy do pieca i pieczemy ok. 15 minut (aż łosoś się zetnie).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękujemy za odwiedziny!
M+A