piątek, 24 lutego 2017

Focaccia z suszonymi pomidorami i orzechami włoskimi

Focaccia to bardzo dobra przekąska i można przyrządzić ją na setki sposobów. Jednak ta focaccia jest wyjątkowa, bo daje dużo energii do walki z chorobą onkologiczną. 


Zmaganie się z ciężką chorobą zupełnie zmienia dotychczasowe życie. Nagle okazuje się, że trzeba podporządkować się terapii i zmienić nie tylko rytm dnia, ale także skład posiłków. W wywiadzie, który przeprowadziliśmy z Ewą Ceborską-Scheiterbauer, dietetyczką i współautorką książki "Medycyna XXI wieku - żywienie w chorobach nowotworowych" pada ważne zdanie - dietę należy dostosować do potrzeb konkretnej osoby (pełny wywiad przeczytacie TUTAJ). Tyle, że w tym wymagającym czasie chory może nie mieć zupełnie siły na dostosowywanie diety. Odpowiednia dieta może zmniejszać efekty uboczne choroby i jej leczenia, zwiększać tolerancję pacjenta na stosowaną terapię, wzmacniać układ  immunologiczny i ułatwiać walkę z  chorobą. Najlepsze efekty daje dieta lekkostrawna, dopasowana do zwiększonych potrzeb pacjenta, bardzo czesto wysokobiałkowa i jak najbardziej urozmaicona. Biorąc pod uwagę jak trudno czasem zmusić się do jedzenia, posiłki mogą się stać się koszmarem. Są jednak preparaty, które ułatwiają odżywianie w tym trudnym czasie.


Nutridrinki Protein to preparaty o małej objętości i dużej zawartości białka, co ważne jest dla pacjentów onkologicznych . Mówiąc prościej – dostarczają kalorii i składników odżywczych, dzięki czemu dania o małej objętości są odpowiednio zbilansowane. Ta mała objętość jest tutaj kluczowa – podczas chemioterapii czy radioterapii spożywanie dużych posiłków bywa nielada wyzwaniem. Preparat Nutridrink Protein można pić jak napój, a można go również dodawać do dań - takich jak focaccia. Trzeba pamiętać, że ich przyjmowanie trzeba zawsze skonsultować z lekarzem.

Przygotowując przepis z Nutridrink Protein chciałam pokazać, że w tym wymagającym czasie można przygotować coś, co kojarzy się z domem, ciepłem, a nawet wakacjami. Stąd pomysł na drożdżową foccacię z suszonymi pomidorami i orzechami włoskimi, która może być słonym śniadaniem czy podwieczorek. Osoby, które próbowały focacci podczas NutriDnia (możecie o nim przeczytać TUTAJ) były zaskoczone jej wytrawnym smakiem i łatwością przygotowania. Dodatkowo, foccacię można mrozić, więc warto przygotować ją z podwójnej czy potrójnej porcji i wyciągać wtedy, kiedy przyjdzie ochota na śródziemnomorskie smaki. 


Czas przygotowania: 10 minut
Czas oczekiwania: 20 minut

Składniki:
1 opakowanie Nutridrink Protein brzoskwinia-mango
10 g świeżych drożdży
50 ml ciepłej wody
200 g mąki orkiszowej
½ łyżeczki soli
2 łyżeczki oleju z pomidorów
60 g suszonych pomidorów w zalewie z oliwy z oliwek lub oleju
30 g orzechów włoskich
1 łyżeczka rozmarynu

1. Drożdże kruszymy do miski, dodajemy zawartość buteleczki i ciepłą wodę. Mieszamy i odstawiamy na 5 minut.

2. Do drożdży dodajemy mąkę i sól. Wyrabiamy ciasto, aż będzie jednolite. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy do napuszenia na 20 minut.


3. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni Celsjusza. 

4. Z wyrośniętego ciasta formujemy placek grubości ok. 5 mm. Smarujemy go olejem z pomidorów. Układamy na nim pokrojone suszone pomidory i grubo posiekane orzechy. Posypujemy rozmarynem. 

5. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 10 minut, do zarumienienia. 

Żywienie medyczne to dietetyczne środki spożywcze specjalnego przeznaczenia medycznego i należy je stosować pod nadzorem lekarza. 
 

6 komentarzy:

  1. Anonimowy2/25/2017

    Czy to wychodzi słodkie czy jak?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wychodzi niesamowicie dobrze. Ciasto jest tylko delikatnie słodkawe, ale całość jest zupełnie wytrawna - właśnie dzięki suszonym pomidorom, olejowi z pomidorów i rozmarynowi. Przez pierwszy kwadrans, póki foccacia jest ciepła, czuć zapach Nutridrinka Protein, ale po ostygnięciu ten smak i zapach łagodnieje. Ja bym powiedziała, że wychodzi raczej słone niż słodkie. Proszę spróbować!

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. tak, rzeczywiście jest przepyszne. Polecam, jeśli możesz komuś choremu sprawdzić taką jadalną niespodziankę.

      Usuń
  3. Anonimowy3/07/2017

    oooch... osoba, której chciałabym upiec te bułeczki jest tak daleko... :-( A one nawet nie są słodkie, czyli byłyby idealne dla kogoś, kto "ze słodyczy najbardziej lubi śledzie".

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za odwiedziny!
M+A