sobota, 12 lutego 2011

Muffiny bananowe

Jak często zdarza się Wam kupić banany tylko po to, żeby sobie poleżały i dojrzały? Nam się to zdarza nieczęsto, ale tym razem było właśnie tak. Chcieliśmy upiec bananowe muffiny - takie wilgotne jak ciasto bananowe, a jednocześnie inne niż klasyczne muffiny z czekoladą. Trzy banany wylądowały więc na parapecie, spędziły na nim 3 dni, zrobiły się ślicznie czarne i miękkie. Przejrzałe. Idealne do naszych wypieków. Jeśli więc gdzieś w Waszym domu zalegają banany, których nikt już nie ma ochoty jeść - wrzućcie je do papilotek, a otrzymacie 12 bananowych babeczek.


Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia: 20 minut

Składniki: 
1 1/4 szklanki mąki
3 bardzo dojrzałe banany
1/4 łyżeczki soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 kostki masła
1/3 szklanki brązowego cukru
1/3 szklanki białego cukru
1 jajko
1 tabliczka gorzkiej czekolady

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni, a formę na muffiny wykładamy papilotkami.
Masło rozpuszczamy w rondelku i studzimy. Czekoladę siekamy na drobne kawałki, banany miażdżymy widelcem. W jednej miseczce mieszamy mąkę, cukier biały i brązowy, sól, czekoladę i proszek do pieczenia. W drugiej miseczce mieszamy jajko, banany i rozpuszczone masło. Zawartość obu miseczek łączymy mieszając je tylko do połączenia składników. Powstałą masą napełniamy papilotki do 3/4 wysokości, muffiny wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 20 minut. Warto sprawdzić patyczkiem, czy są upieczone. Uwaga, patyczek może nie być idealnie suchy, ponieważ banany nadają muffinkom wilgoci, ale nie powinien być mocno oblepiony ciastem.

7 komentarzy:

  1. A mi się nawet często zdarza kupić banany z zamiarem zostawienia ich do ciasta ;) muffiny i banany kocham. co za wyznanie...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jakie "mi się". Misie to można spotkać w pokoju dzicięcym... Niektórzy powinni się cofnąć w edukacji do podstawówki na lekcje polskiego dla klas V-VI...

      Usuń
  2. mnie się to w zasadzie nie zdarza.. choc niemal zawsze mam w domu banany. ja je po prostu.. uwielbiam:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Anonimowy2/13/2011

    Ciasto bananowe w formie muffinek... Czysta rozkosz!

    OdpowiedzUsuń
  4. bananowe mają taki obłędny zapach!

    OdpowiedzUsuń
  5. Banan i czekolada zaklęte w muffince? Tak zrobię!

    OdpowiedzUsuń
  6. Anonimowy4/14/2011

    Właśnie się zajadam:) nie suche o ciekawym bananowym smaku, zrobione w ekspresowym tempie. Jako domowy łakoć spisuje sie na 5.

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za odwiedziny!
M+A