Dzisiaj przedstawiamy Wam przepis na bardzo szybkie, jesienne danie obiadowe. Czas przygotowania jest zaskakujący: 15 minut. Kwadrans spokojnie wystarczy, żeby ugotować ryż pełnoziarnisty i podsmażyć dynię z porem i czosnkiem. Użyliśmy ryżu pełnoziarnistego z dwóch powodów. Po pierwsze, idealnie komponuje się kolorystycznie z innymi składnikami dania. Po drugie, zawiera więcej błonnika dzięki któremu dłużej czujemy się najedzeni. Nie zapomnijcie też o prażonych pestkach dynii - niesamowicie komponują się z porem i nadają charakteru dyni.
Jednocześnie przypominamy, że do jutra można przesyłać swoje przepisy na zdrowy, ryżowy deser na jesiennie popołudnie. Szczegóły konkursu TUTAJ.
Jednocześnie przypominamy, że do jutra można przesyłać swoje przepisy na zdrowy, ryżowy deser na jesiennie popołudnie. Szczegóły konkursu TUTAJ.
Czas przygotowania: 15 minut
Składniki:
1 woreczek ryżu pełnoziarnistego Uncle Ben's
150 g obranej dyni piżmowej
50 g pora
1 ząbek czosnku
50 g pestek z dynii
4 łyżki oliwy z oliwek
1 liść laurowy
sól
pieprz
Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu. W między czasie, przygotowujemy warzywa. Dynię kroimy w bardzo cienkie plastry - ok. 2 mm. Te kroimy na plasterki o szerokości ok. 5 mm. Pora również kroimy w bardzo cienkie plasterki. Czosnek drobno siekamy.
Na suchą patelnię wrzucamy pestki z dyni i prażymy je, aż nabiorą złotego koloru - około 1 minuty. Zdejmujemy z patelni. Na tę samą patelnię wlewamy oliwę z oliwek, wrzucamy dynię, pory, czosnek i liść laurowy. Posypujemy szczyptą soli i smażymy na małym ogniu około 5-7 minut (aż warzywa zmiękną i zezłocą się). Odcedzamy ryż, a z warzyw wyjmujemy liść laurowy. Ryż wrzucamy na patelnię i dokładnie mieszamy z warzywami. Układamy na talerzach i posypujemy uprażonymi pestkami.
Przyrządziliśmy (tyle, że z makaronem, bo ryż akurat wyszedł) - przepyszne!
OdpowiedzUsuńPozdrowienia,
K. i M.
Super! Cieszymy się, że wyszło!
OdpowiedzUsuń