środa, 31 października 2012

Pomidory faszerowane ryżem i fetą

[WPIS SPONSOROWANY]


Wiele warzyw da się nafaszerować i wiele z nich całkiem nieźle sprawdza się w roli „koszyka na dodatki”. Pomidory się też sprawdzają, a co więcej, wyglądają naprawdę ładnie. W tym przepisie nie trzeba ich nawet zapiekać, obgotowywać, wykonywać szeregu czynności, by nabrały smaku. Wystarczy je porządnie umyć pod bieżącą wodą, przeciąć, wydrążyć i nafaszerować. My dodaliśmy do nich trójkolorowy ryż (świetnie wygląda), fetę i suszone pomidory. Wybierając pomidory, szukajcie tych o „średniej wielkości”. Dzięki temu pomidory będą ciekawą przekąską. Oczywiście, późnojesienne pomidory nie smakują tak jak te zbierane w pełni lata... Ale nie mogliśmy się powstrzymać.


Czas przygotowania: 30 minut


Składniki:
4 pomidory
1 torebka ryżu TriColo Uncle Ben’s
100 g fety
3 suszone pomidory
1 łyżeczka bazylii

Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Fetę kruszymy, suszone pomidory kroimy na drobne kawałki. Do wystudzonego ryżu dodajemy fetę, suszone pomidory, bazylię, mieszamy.
Pomidory myjemy, odcinamy kapelusze (mniej więcej w 1/5 wysokości). Za pomocą łyżki wydrążamy ich środki. Napełniamy farszem i serwujemy.

2 komentarze:

  1. Bardzo lubię połączenie pomidora i fety :) Do tego ryż- uwielbiam ryżżżż!!! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super. Ja z kolei znalazłam ostatnio przepis (nota bene przepis pana Karola S. z książki od Was ;)) na faszerowane ziemniaczki zapiekane z serem i zapowiada się super przepysznie.

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za odwiedziny!
M+A