sobota, 30 kwietnia 2016

Sałatka na ciepło z pieczonym łososiem i quinoa

Jak można w 20 minut przygotować kolację i lunch do pracy? Wystarczy upiec kawałek łososia. 

Zawsze lubiliśmy szybkie dania - indyka marynowanego w cytrynie w "pół godziny", makarony z dyniowym sosem, burgery z czarnej fasoli, warzywne stir-fry. Dzięki nim mieliśmy więcej wolnego czasu. Ostatnio w ramach ułatwiania sobie życia, próbujemy podwajać porcje albo robić czegoś odrobinę więcej - gotujemy większą porcję kaszy, bo łatwo ją odgrzać i na szybko przygotować do niej warzywa; pieczemy nieco większe porcje mięsa, bo można je wykorzystać na kanapki. Dzięki temu możemy przygotować sobie obiad w 5 minut. 

Ta sałatka jest idealna, bo wszystko można przygotować w większej ilości, a potem tylko wyciągać z lodówki i ze sobą łączyć. Oczywiście, najlepiej smakuje z ciepłym łososiem. ale bez przesady. Taki z lodówki też jest w porządku. 

Quinoa, czyli komosa ryżowa, to ostatnio nasza ulubiona kasza. Wygląda jak małe robaczki, zabawnie strzela pod zębami. Podobno jest też niesamowicie zdrowa. Dobrze smakuje w sałatkach i świetnie sprawdza się rano zamiast owsianki. Też gotujemy jej więcej. Chwała plastikowym pojemnikom, które ratują nam życie!

Łososia przed pieczeniem potraktowaliśmy sokiem z cytryny i pieprzem. Zamiast tego można użyć odrobiny sosu sojowego. Dzięki temu łosoś będzie delikatnie słony i aromatyczny. Nie dodawaliśmy do ryby soli, bo tego nie potrzebowała. Dodatek soku nadaje jej charakteru i wyrazistości. 

Wpis powstał we współpracy z  Cisowianka - Gotujmy Zdrowo - Mniej Soli.


Liczba porcji: 2
Czas przygotowania: 20 minut

Składniki:
200 g łososia 
1 łyżka soku z cytryny
1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
2 łyżki quinoa
½ sałaty lodowej
4 liście radicchio
100 g groszku cukrowego
6 pomidorków koktajlowych

cytrynowy vinaigrette
skórka z ½ cytryny
sok z ½ cytryny
2 łyżki białego octu winnego
1 łyżka miodu
2 łyżeczki musztardy Dijon
4 łyżki oliwy z oliwek 


1. Łososia skrapiamy sokiem z cytryny, oprószamy pieprzem i wstawiamy do piekarnika ustawiając funkcję grilla i temperaturę 250 stopni Celsjusza.
2. Quinoa wsypujemy do rondelka, dodajemy ¾ szklanki wody. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 7 minut. W międzyczasie przygotowujemy warzywa. 
3. Sałatę i radicchio myjemy, suszymy i rwiemy na kawałki.
4. W garnku doprowadzamy do wrzenia wodę. Wrzucamy groszek cukrowy. Gotujemy minutę, odcedzamy i przelewamy zimną wodą. 
5. Pomidorki przekrawamy na pół. 
6. W miseczce przygotowujemy cytrynowy vinaigrette. Dokładnie mieszamy skórkę i sok z cytryny, ocet, miód, musztardę. Wolno dolewamy oliwę z oliwek nie przerywając mieszania. Mieszamy do powstania gęstego sosu.
7. Z piekarnika wyciągamy łososia i delikatnie rozdzielamy go na kawałki.
8. Do miseczki wkładamy sałatę, groszek, pomidorki, quinoa i sos. Mieszamy. Na wierzchu układamy kawałki łososia. 


1 komentarz:

  1. Uwielbiam przepisy na proste i szybkie dania. Nie raz po długim dniu w pracy człowiek marzy by zjeść szybko, ale czy da się szybko i zdrowo? Jak widać po tym przepisie, da się!

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za odwiedziny!
M+A