środa, 15 czerwca 2016

Jak smakują drinki od najlepszego polskiego barmana?

Jest (chociaż chwilowo go nie ma) takie niewielkie miejsce w Warszawie do którego trzeba zadzwonić dzwonkiem. Miejsce, które idąc ulicą z pewnością miniesz, a które jest zupełnie innym światem. Miejsce w którym serwują najlepsze koktajle. 

El Koktel to cudowny bar w stylu amerykańskich speakeasy - miejsce dla kilkunastu gości, zupełnie przyjacielska atmosfera i absolutnie wyjątkowa karta. Każda pozycja w menu to podróż w inne rejony smaków i wspomnień. W El Koktelu jest jak w najlepszych restauracjach. Elementy składowe alkoholowych (i bezalkoholowych) drinków robione są na miejscu. Każdy drink jest zupełnie inny. Urzekł mnie ten podany w kryształowej filiżance z suszonymi owocami i ziołami zamkniętymi w torebeczce - takiej jak herbata. Wyglądał jak śliczna popołudniowa herbatka u królowej. Koktajl inspirowany Meksykiem z dodatkiem fasoli, kakao, cynamonu i chilli podany był w małym glinianym naczynku przypominającym ceramikę Inków. El Koktel chwilowo zmienia lokalizację, ale ciągle można spróbować ich mistrzowskich koktajli. Albo u siebie w domu korzystając z poniższego przepisu albo przychodząc na Piknik Koktajlowy World Class Poland podczas którego najlepsi polscy barmani będą walczyć o miejsce w finale najbardziej prestiżowego konkursu miksologicznego na świecie, World Class Competition.


Koktajl ze zdjęcia i przepisu to dzieło Mateusza Szuchnika, który stoi na czele El Koktelu. W zeszłym roku walczył w Kapsztadzie o o tytuł najlepszego barmana World Class Competition 2015. Jego propozycja to delikatnie pikantny koktajl z nutami owocowymi podkreślającymi charakter ginu.


DRAWN FROM PARADISE: THE DISCOVERY

Składniki:
50 ml Tanqueray No. TEN 
 20 ml syropu z grillowanego ananasa 
20 ml soku z limonki 
szczypta afrykańskiego curry 

dodatki:
szczyt mięty
suszony ananas przyprószony odrobiną przyprawy curry


1. Dobę wcześniej przygotowujemy syrop z grillowanego ananasa. Kawałki ananasa grillujemy na patelni do grillowania, następnie zasypujemy cukrem i odstawiamy na dobę. Ananas puści soki i sam rozpuści cukier, tworząc syrop.

2. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki w szejkerze.

3. Podajemy z kruszonym lodem w wysokiej szklance. 

4. Ozdabiamy szczytem mięty z suszonym ananasem oraz posypką curry.



Jeśli chcecie zasmakować wyśmienitych koktajli i zobaczyć na żywo finałowe zmagania najlepszych, polskich barmanów o przepustkę do udziału w prestiżowym, międzynarodowym konkursie miksolo-gicznym – World Class Competition, zarezerwujcie czas w najbliższą niedzielę w Villa Foksal w Warszawie!

Otwarty Piknik Koktajlowy World Class Poland

19 czerwca, godz.: 13:00 – 17:00, 
Villa Foksal, ul. Foksal 3/5, Warszawa
WSTĘP WOLNY!

Dla wszystkich kibiców i widzów zaplanowano specjalne strefy koktajlowe:

DON JULIO – chill out w iście meksykańskim stylu. Czekają na Was leżaki, grill oraz przepysz-na Margarita. Będzie także prawdziwa piniata!

BLENDING – zaproszenie do ekskluzywnej destylarni whisky, gdzie stworzycie własny, nie-powtarzalny blend! Idealny na prezent lub pamiątkę.

BULLEIT – plenerowe studio tatuażu! Spróbujecie swoich sił pod okiem profesjonalnych ta-tuażystów, a wszystko w wyjątkowej atmosferze i przy szklaneczce wyśmienitego burbonu.

KETEL ONE KITCHEN –poczujcie się jak barmani zmiksujcie własną Krwawą Mary!

Uczestnictwo w aktywnościach dodatkowych wymaga zakupienia kuponów w dniu wydarzenia.


4 komentarze:

Dziękujemy za odwiedziny!
M+A