czwartek, 30 czerwca 2016

Gryczany chlebek bananowy

Ciasto z bananami to klasyk. Wilgotny, słodki placek smakuje chyba wszystkim. Dlatego, żeby nie było "tak jak zwykle" zamieniliśmy mąkę pszenną na gryczaną. 

Mąka gryczana jest świetną alternatywą dla osób z nietolerancją glutenu. Jest dobrym źródłem białka, ma sporo żelaza, którego nam zwykle brakuje. Poza tym, świetnie smakuje! Uwielbiamy dodawać ją do placków (bliny to nasza miłość!), ciasteczek i ciast. Nadaje im tego charakterystycznego orzechowego smaku. Uwielbiamy! 

Jeśli ktoś ma obawy co do smaku ciasta, to może 1/2 porcji mąki gryczanej zastąpić mąką orkiszową lub pszenną. Wtedy chlebek będzie delikatniejszy. 

Wpis powstał we współpracy z Cisowianka - Gotujmy Zdrowo. 



Czas przygotowania: 5 minut
Czas pieczenia: 45-55 minut

Składniki:
3 dojrzałe banany 
1 1/2 szklanki mąki gryczanej
3/4 szklanki brązowego cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka cynamonu
1 łyżka kardamonu
1/2 szklanki jogurtu naturalnego
1/4 szklanki oleju
1 jajko
1/2 szklanki kropelek z gorzkiej czekolady
(lub 1/2 posiekanej gorzkiej czekolady)


1. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.

2. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia.
3. Banany dusimy widelcem na papkę. 

4. Wszystkie sypkie składniki łączymy, dodajemy jajko, oliwę, jogurt, banany. 

5. Mieszamy łyżką do połączenia składników.  Pod koniec dodajemy kropelki czekoladowe i mieszamy. 

6. Gotowe ciasto wlewamy do keksówki. 

7. Wstawiamy do piekarnika na 45-55 minut (po 45 minutach sprawdzamy patyczkiem, czy po wyjęciu z ciasta jest suchy).


1 komentarz:

  1. Wygląda bardzo smacznie. Ciasta z bananem są przepyszne. Będę musiał kiedyś to wypróbować!
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za odwiedziny!
M+A