wtorek, 4 stycznia 2011

Gruszki w czerwonym syropie

Nowy Rok przywitaliśmy z naszymi cudownymi przyjaciółmi, którzy w tym dniu wspięli się na szczyty swoich możliwości kulinarnych. Wszystko po to, żeby ten rok był równie udany jak wszystkie nasze przystawki, dania i desery. 
Gruszki, które dzisiaj przedstawiamy zostały przygotowane przez Anię. Ten deser idealnie oddaje jej charakter - Ania lubi niebanalność. Gruszki podbiły nasze podniebienia - bardzo dawno nie jedliśmy czegoś tak oryginalnego, aromatycznego, wyważonego. Jeśli szukacie deseru, którym można nakarmić nawet najbardziej wymagającą osobę - polecamy z całego serca!
Smak tych gruszek jest wyjątkowy, do naszych kubków smakowych docierają kolejno jeden po drugim poszczególne smaki: wina, wermutu, goździków, płatków róży, wreszcie samych gruszek. Dlatego radzimy kupić do nich bardzo dobre lody waniliowe lub śmietankowe. Lody, w których przeważa sztuczny aromat skutecznie zabiją szlachetny smak. Nie warto więc oszczędzać na składnikach.
Przepis pochodzi z magazynu ELLE.


Czas przygotowania: 40 minut
Czas oczekiwania: 12 godzin

Składniki:
8 twardych gruszek podobnych rozmiarów
1,5-2 szklanki różowego wermutu, na przykład Martini Rosato
szklanka wytrawnego czerwonego wina
4 łyżki konfitury z płatków róż
4 łyżki brązowego cukru
4 potłuczone goździki
kawałek laski cynamonu
sok i skórka z cytryny

Gruszki obieramy zostawiając szypułkę i smarujemy sokiem z cytryny. Układamy obok siebie w garnuszku.
W oddzielnym garnuszku zagotowujemy wermut, wino, przyprawy, skórkę z cytryny i resztę soku z cytryny, cukier i konfiturę. Owoce zalewamy powstałym syropem, gotujemy na wolnym ogniu przez 25 minut, pilnując, żeby gruszki były zanurzone. Zestawiamy wszystko z ognia i zostawiamy gruszki w zalewie na 12 godzin. Przed podaniem przecedzamy syrop. Gruszki można serwować ciepłe lub schłodzone. Świetnie smakują ze śmietanką kremówką zagęszczoną sokiem z cytryny albo z lodami.

3 komentarze:

  1. bardzo lubię takie gruszki z dodatkiem lodów :)

    OdpowiedzUsuń
  2. i lody waniliowe do tego.
    jestem zachwycona!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja się przymierzam do gruszek w syropie winnym. I Twój post przypomniał mi o tym zamiarze. Pozdrawiam!:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za odwiedziny!
M+A