poniedziałek, 25 lutego 2013

Kolorowe szaszłyki z kurczaka

Nasza kolejna propozycja na szybki obiad. W roli głównej występuje drewniany patyczek, a na nim trochę kolorów, które ożywią trochę lutową słotę: kawałki kurczaka, czerwona cebula, papryka, boczek, suszona śliwka i suszone morele. Szaszłyki można podać z gotowanymi lub pieczonymi ziemniakami. Pamiętajcie tylko o konieczności namoczenia patyczków przed pieczeniem - suche patyczki grożą małym pożarem w piekarniku, a przynajmniej - niemile zwęglonymi końcówkami. Takie zanurzone na chwilę w wodzie dzielnie zniosą wysoką temperaturę. Jeśli macie na stanie patelnię grillową, to do przygotowania szaszłyków będzie nawet lepsza niż piekarnik.


Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia: 15 minut 

Składniki:
4 łyżki oliwy z oliwek
400 g piersi z kurczaka
2 papryki
2 czerwone cebule
100 g suszonych moreli
100 g suszonych śliwek
100 g wędzonego boczku w plastrach
12 drewnianych patyczków

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Patyczki moczymy w zimnej wodzie. Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy. Kroimy w kostkę o boku 2 cm. Oprószamy solą i pieprzem. Cebulę obieramy, kroimy na kawałki podobnej wielkości co kawałki kurczaka. Paprykę i boczek kroimy w kostkę. Na każdy patyk nadziewamy naprzemian przygotowane składniki: cebulę, kurczaka, boczek, śliwkę, paprykę, morelę. Aż do wyczerpania składników. Blaszkę smarujemy oliwą z oliwek, układamy szaszłyki, wszystko wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 15 minut.

2 komentarze:

  1. Szczerze 'mówiąc' nie podchodzi mi połączenie suszonej śliwki i kurczaka, śliwkę wolę łączyć np. ze schabem. Ale szaszłyki, z grilla! uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ponieważ smak kurczaka w tym daniu jest zdominowany przez boczek, to musimy raczej mówić o połączeniu boczku ze śliwkami :) W każdym razie, schab to klasyka z którą nie można dyskutować!

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za odwiedziny!
M+A