czwartek, 21 lutego 2013

Łosoś w sezamie

Bardzo lubimy pieczonego łososia i najczęściej przyprawiamy go tylko solą, a potem skrapiamy sokiem z cytryny. Rzadziej, przygotowujemy do niego masełko smakowe, tak jak w przepisie na łososia z czterema masłami. Tym razem proponujemy kawałki łososia obtoczyć dokładnie w sezamie, który pełni funkcję nie tylko estetyczną, ale też aromatyczną. Przed samym podaniem, czyli już po wyjęciu z piekarnika, łososia delikatnie skropiliśmy jeszcze sosem sojowym i olejem sezamowym - to był strzał w dziesiątkę. Jeśli nie macie ani sosu sojowego ani oleju sezamowego, możecie spokojnie obejść się bez nich.
Surówka z cykorii, którą proponujemy jako dodatek to smakowa ciekawostka. Cykoria jest gorzkawa, co dobrze gra ze słodyczą gruszki i miodu. Jeśli jednak zupełnie jest Wam nie po drodze z takimi połączeniami, podajcie łososia z tym, co lubicie. Z podanych proporcji otrzymacie obiad dla dwóch głodnych osób.


Czas przygotowania: 35 minut

Składniki:
400 g łososia (użyliśmy płatów ze skórą)
6 łyżek oliwy z oliwek
1/3 szklanki sezamu
1 cytryna
1 łyżeczka sosu sojowego
1/2 łyżeczki oleju sezamowego
sól
pieprz

surówka:
2 główki cykorii
1 gruszka
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka soku z cytryny

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Cytrynę myjemy i wyciskamy z niej sok. Na duży talerz wysypujemy sezam. Łososia myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, dzielimy na kilka kawałków. Każdą część skrapiamy delikatnie sokiem z cytryny, smarujemy oliwą z oliwek, następnie oprószamy solą i pieprzem i obtaczamy w sezamie. Rybę w sezamie kładziemy na blaszkę, wstawiamy do piekarnika i pieczemy 15 minut. 
Przygotowujemy surówkę. Cykorię myjemy, suszymy, odkrawamy końcówki, kroimy. Gruszkę myjemy, obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Miód i sok z cytryny mieszamy. Do miski wrzucamy cykorię, gruszkę, zalewamy sokiem z cytryny i miodem, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Łososia wyjmujemy z piekarnika, delikatnie skrapiamy sosem sojowym i olejem sezamowym. Serwujemy z sałatką. Można do tego również upiec ziemniaki.

5 komentarzy:

  1. O mamo, wygląda przecudnie :)
    Też jakiś czas temu robiłam łososia w sezamie ale inną techniką także wyglądał nieco inaczej!
    W ogóle piekny blog, smakowite zdjęcia :)
    Chyba się uzależnię...

    OdpowiedzUsuń
  2. Anonimowy5/05/2013

    Po prostu czad przepis i w tym tygodniu upichcę. Dobrze, że są takie serwisy o gotowaniu i może w najbliższym czasie stworzę własną stronę kulinarny . Tysiące ludzi pisze o gotowaniu, przeciętni ludzie , ale też aktorzy i sportowcy i politycy i skoro taki Adam Hofman
    chwali się się przepisami w Internecie, to dlaczego ja nie dam rady? :P Mocno 3mam kciuki za Twój blog i Serdecznie pozdrawiam i pisz dalej. Hej!

    OdpowiedzUsuń
  3. Niezły PR Adama Hofmana ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Anonimowy5/27/2013

    Kolejny fajny przepis na lososia:)zapisuje:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zapisz i podziel się swoimi spostrzeżeniami!

      Usuń

Dziękujemy za odwiedziny!
M+A