wtorek, 12 lutego 2013

Walentynkowe śniadanie

Dzisiaj przedstawiamy nasze pomysły na śniadanie walentynkowe. Robimy to zawczasu, żebyście jeszcze jutro zdążyli kupić składniki. Proponujemy jedzenie, które każdy będzie potrafił zrobić: jajecznicę z ostrym karmelizowanym boczkiem i serduszka z ciasta francuskiego z serowo-szynkowym nadzieniem. Wszystko naprawdę można przygotować rano, więc są to śniadania prawdziwie walentynkowe, nawet jeśli Walentynki wypadają w dzień pracujący. Opcja dla wegetarian: przygotowując serduszka pomijamy szynkę i używamy sera na podpuszczce mikrobiologicznej. Do tego, oczywiście, świeżo wyciskany sok pomarańczowy i kawa. Życzymy Wam dużo miłości! I smacznego!



Czas przygotowania: 30 minut

Jajecznica z karmelizowanym na ostro boczkiem

Składniki:
3 plastry boczku
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka chilli
1 łyżka masła
2 jajka
5 łyżek mleka
szczypta soli i pieprzu
kilka pomidorków koktailowych

Do miski wbijamy jajka, dodajemy mleko, sól i pieprz. Mieszamy - niezbyt mocno. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżeczkę masła, dodajemy boczek, smażymy minutę. Dodajemy miód, chilli, smażymy jeszcze minutę, żeby miód się skarmelizował. Zdejmujemy z patelni. Patelnię przecieramy, rozgrzewamy resztę masła i smażymy jajecznicę. Podajemy z boczkiem i pomidorkami koktajlowymi.

Śniadaniowe serca

Składniki:
1 opakowanie ciastka francuskiego
4 plasterki sera 
4 plasterki szynki
1 jajko
1 łyżka wody

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni Celsjusza. Z ciasta wykrawamy foremką (jak do pierniczków) parzystą ilość serduszek. Połowa będzie spodem, a połowa wierzchem serduszek. Na środku każdego spodu układamy ser i szynkę (w zależności od wymiarów foremki trzeba je odpowiednio przyciąć tak, by nie wystawały poza ciasto). Ser i szynka nie mogą dotykać brzegu serduszka, bo ser topiąc się wypłynie z serca. Przykrywamy kolejnym serduszkiem i przy pomocy widelca sklejamy je (przykładamy widelec do brzegu serduszka, dociskamy). Jajko wbijamy do miski, dodajemy wodę, dokładnie rozkłócamy. Takim jajkiem smarujemy wierzch serduszek. Z pozostałego ciasta - żeby się nie zmarnowało - możemy wykrawać mniejsze serduszka i podać je z jajecznicą. Wszystkie serca układamy na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia, wstawiamy do piekarnika i pieczemy do zarumienienia - około 10 minut. Jeśli nie macie foremki w kształcie serduszka, użyjcie noża. Żeby serca były równe możecie zrobić wzorcowe z kartonu.

3 komentarze:

Dziękujemy za odwiedziny!
M+A