środa, 6 lutego 2013

Warstwowy tort galaretkowy

Galaretkowa tęcza to Grysikowa propozycja na kinderbal. Tort jest bardzo prosty w wykonaniu. Wymaga nieco cierpliwości - zanim zaczniemy wlewać kolejną warstwę trzeba się upewnić, że poprzednia stężała. My użyliśmy galaretek w 5 kolorach. Warstwy "mleczne" to galaretki rozpuszczone w wodzie i mleku skondensowanym. Zamiast galaretek sklepowych, możemy pokusić się o zrobienie galaretek z soków: malinowego, wiśniowego, porzeczkowego, jabłkowego. Generalnie, tort jest naprawdę prosty i robi się go "w międzyczasie". My zaczęliśmy w piątkowy wieczór, a skończyliśmy w sobotę. Przez cały ten czas miska z galaretkami stała na blacie kuchennym. Gdybyśmy wstawili ją do lodówki, pewnie wszystko trwałoby krócej. Tak czy siak, wygląda rewelacyjnie, super smakuje, więc jeśli brakuje Wam pomysłów na przyjęcia dla dzieci, tort jest strzałem w dziesiątkę.



Składniki:
2 opakowania galaretki o smaku kiwi
2 opakowania galaretki cytrynowej
2 opakowania galaretki pomarańczowej
2 opakowania galaretki wiśniowej
2 opakowania galaretki o smaku owoców leśnych 
250 ml mleka skondensowanego niesłodzonego
woda

Miskę w której będziemy przygotowywać tort delikatnie smarujemy olejem. W garnku zagotowujemy 250 ml wody, wsypujemy zieloną galaretkę, mieszamy do rozpuszczenia żelatyny (nie gotujemy). Gotową masę wlewamy do miski. Czekamy, aż zastygnie. Przygotowujemy kolejną warstwę: zieloną mleczną. Zagotowujemy 200 ml wody, do zagotowanej wody dodajemy 50 ml mleka skondensowanego i zieloną galaretkę. Mieszamy do rozpuszczenia kryształków żelatyny, studzimy. Ostudzoną (ale nie tężejącą) ostrożnie wlewamy na stężałą warstwę zieloną - najbezpieczniej będzie wlewać łyżka po łyżce. Powtarzamy do wyczerpania galaretek: przezroczysta (250 ml wody) , mleczna (200 ml wody i 50 ml mleka), przezroczysta, mleczna. Pamiętajcie o dwóch rzeczach: galaretka w misce musi stężeć zanim wlejecie kolejną warstwę, a masa, którą wlewacie musi być ostudzona. 

Jak wyjąć tort z miski? Najłatwiej będzie miskę zanurzyć na chwilę w gorącej wodzie (uważając, żeby woda nie wlała się do tortu), potem miskę przykryć talerzem i ostrożnie odwrócić talerz z miską tak, by tort wypadł z miski na talerz. Najłatwiej robić to w dwie osoby. 



21 komentarzy:

  1. Wygląda świetnie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. piękny Ci wyszedł :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękny, nie tylko na dzieciach robi wrażenie :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Tęcza na talerzu. Piękny tort...

    OdpowiedzUsuń
  5. Czyli tą galaretkę trzeba przygotować z połowy wody podanej na opakowaniu, bo zazwyczaj jest 500 ml??

    OdpowiedzUsuń
  6. Anonimowy3/14/2013

    Tak, dokładnie. Z 250 ml wody, żeby lepiej się trzymała.

    OdpowiedzUsuń
  7. kasiula4/04/2013

    super pomysl i suuuper wyglad bede robic w sobote... mam takie pytanie: jaka to powinna byc mniej wiecej miska - pojemnosc ?

    OdpowiedzUsuń
  8. nieco więcej niż 2,5 litra (my robiliśmy to w misce BLANDA z Ikei ;) )

    OdpowiedzUsuń
  9. barbarella845/27/2013

    Super pomysł :) Będę robiła siostrzenicy na urodziny, bo sobie zażyczyła tort galaretkowy :) Mam nadzieję, że się uda :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. pamiętaj tylko przy wyjmowaniu - najpierw chwilę moczymy miskę we wrzątku, a potem bardzo delikatnie wyjmujemy. ;)

      Usuń
  10. barbarella846/14/2013

    No i zrobione. Jutro finał :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Anonimowy6/25/2013

    tort zajebisty ;DDDDDDDD

    OdpowiedzUsuń
  12. Anonimowy3/21/2014

    Tylko, że mleko skondensowane z wodą po wsypaniu galaretki się waży!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Anonimowy3/22/2014

      mi też się zważyło? i co mam teraz zrobić????? :(

      Usuń
    2. Absolutnie nic się nie dzieje złego. Nawet jeśli się trochę zwarzy, tort wyjdzie i nie będzie tego widać po przekrojeniu. Proszę uwierzyć na słowo. Będzie zupełnie dobrze!

      Usuń
  13. Można użyć do tego mleka roślinnego zamiast wody i skondensowanego?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. myślę, że można. Przecież to też płyn.

      Usuń

Dziękujemy za odwiedziny!
M+A