Jesień robi się coraz zimniejsza. Trzeba zdążyć nacieszyć się tym, co sezonowe. Właśnie zapakowaliśmy do słoików trochę słodkich i aromatycznych powideł gruszkowych, żeby zachować smak jesieni na dłużej. W przyszłym tygodniu bierzemy na warsztat dynię. Ale na blogu dziś będzie coś ze śliwek - to też jesienny skarb, nawet jeśli to nie węgierka (zauważyliśmy ostatnio, że niektórzy sprzedawcy znają tylko dwie odmiany śliwek: węgierki i czeczenki; równie dobrze można by napisać "małe" i "duże"...) Jako alternatywę dla ciasta do popołudniowej kawy czy herbaty proponujemy śliwki przykryte chrupiącą owsianą kruszonką i orzechami włoskimi. Wszystko - jak przystało na crumble'a - zapieczone w piekarniku i podawane na ciepło, może być z lodami.
Czas przygotowania: 10 minut
Czas oczekiwania: 30 minut
Składniki:
300 g śliwek
25 g mąki pszennej
50 g płatków owsianych
50 g posiekanych orzechów włoskich
1/2 łyżeczki cynamonu
40 g cukru
40 g zimnego masła
W misce mieszamy mąkę, cukier, płatki owsiane, cynamon i posiekane orzechy włoskie. Dodajemy posiekane masło i wyrabiamy palcami do uzyskania kruszonki. Powstałą kruszonką obsypujemy śliwki, wstawiamy do piekarnika i pieczemy do momentu, w którym owsiana kruszonka się zezłoci - około 30 minut.
Kochaniutcy, jeśli będziecie przelotem na Podlasiu, to znam miejsce, gdzie czeka na Was pokaźna dynia;) A ze śliwek, to tylko kompot renklodowy:D
OdpowiedzUsuńDawno mi się crumble marzyło
OdpowiedzUsuńa to ze zdjecia aż sie do mnie
śmieję:) i na pewno na dniach
wypróbuję przepis. Pozdrawiam!
Do dzieła zatem :)
OdpowiedzUsuńW związku z wysypem śliwek w moim ogrodzie, śliwkowym crumble racze wszystkich gości, którzy są nim zachwyceni i ja też!!!
OdpowiedzUsuńwspaniale to przeczytać:) zatem smacznego wszystkim crumblożercom!
Usuń