[WPIS SPONSOROWANY]
Drodzy Czytelnicy!
Jak pewnie zauważyliście, jesień na dobre się u nas zadomowiła. Dla jednych jest to powód do jesiennej radości - nareszcie można dawać upust swojej kulinarnej wyobraźni i wyprawiać cuda z dynią. Dla innych jesień to zapowiedź coraz dłuższych i zimniejszych wieczorów, brak słońca i wszechogarniające przesilenie. Dla nas jesień to feeria różnych odcieni pomarańczowego.
Być może właśnie tego koloru potrzebuje Wasza kuchnia?
Dzisiaj chcemy Was zaprosić do wzięcia udziału w jesiennym konkursie Gotuj z Uncle Ben's w którym do wygrania jest komplet pomarańczowych garnków ELO.
Co należy zrobić?
1. Zapoznać się z regulaminem konkursu dostępnym TUTAJ.
2. Do dnia 17.10.2012 przesłać autorski przepis na zdrowy, ryżowy deser na jesienne popołudnie z wykorzystaniem produktów Uncle Ben's. Prosimy o dodanie przepisu w komentarzach pod tym postem (wystarczy sam tekst). Nie zapomnijcie o podaniu swojego adresu mailowego!
3. Polubić Crust&Dust na Facebooku.
Spośród przesłanych przepisów wybierzemy JEDNEGO zwycięzcę, którego kuchnia wzbogaci się o pomarańczowe akcenty. Wyniki konkursu opublikujemy najpóźniej 24.10.2012.
Pamiętajcie, że przystąpienie do Konkursu jest równoznaczne z zapoznaniem
się Uczestnika z treścią Regulaminu i jego akceptacją.
Czekamy na Wasze propozycje!
Jakie fajne garnki! Jeżeli mogę komuś polecić to według mnie najlepszym ryżem do deserów jest Ryż Jaśminowy zakochałam się w nim i ostatnio tylko jego używam do ryżowych przepisów. Smakuje świetnie :)
OdpowiedzUsuńMoją propozycją konkursową jest - Pudding ryżowy z czekoladą i ciasteczkami <3 (Na moim blogu niebawem pojawi się ten przepis ze zdjęciami)
Składniki
65 g pokruszonych kruchych ciasteczek maślanych
tabliczka mlecznej czekolady
1 litra mleka 3.2%
150 g ryżu jaśminowego Uncle Ben's
2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
Do rondelka wsypujemy ryż i zalewamy go mlekiem, a następnie posypujemy cukrem waniliowym.
Gdy mleko zacznie się lekko gotować, przykrywamy rondelek i gotujemy około 20 minut co jakiś czas mieszając.
Jeśli nazbyt zgęstnieje, możecie go rozcieńczyć odrobiną mleka.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej - chociaż ja ostatnio zaczęłam ją rozpuszczać w mikrofali :) Gdy większość czekolady się rozpuści zdejmujemy 'z ognia' i mieszamy do czasu rozpuszczenia się całej tabliczki.
Pudding przekładamy do miseczek, na wierzchu każdej z nich tworzymy czekoladowe kleksy. Wierzch posypujemy pokruszonymi ciasteczkami maślanymi i dekorujemy listkami mięty :)
Na FB Lubię jako Słodkie Przyjemności
e-mail: slodkieprzyjemnosci@gmail.com
Pozdrawiam Słodko!
Smacznego!
Karmię piersią trzymiesięcznego synka, który jak się okazało ma alergię na mleko... Musiałam je zatem wyeliminować ze swojej diety, a to wzmozyło moją kreatywność w kuchni:) Jak zrobić ryż na mleku z jabłkami bez mleka? To bardzo proste, i w dodatku w jesiennym kolorze Uncle Ben's:)
OdpowiedzUsuńSKŁADNIKI:
- 100 g Ryżu Risotto Uncle Ben's
- łyżeczka oliwy
- szklanka wody
- pół szklanki soku marchwiowego + odrobinę w rezerwie
- łyżka rodzynek
- szczypta cynamonu
- 2-3 jabłka
- szczypta zmielonych goździków
- ok. 2 łyżki cukru
PRZYGOTOWANIE:
1. Ryż opłukać pod zimną wodą i przełożyć go garnka. Dodać oliwę i lekko podsmażyć ziarenka ryżu, aż zaczną robić się przezroczyste. Oliwa to ważny składnik tego deseru, bo witamina A z marchwi jest witaminą rozpuszczalną w tłuszczach, więc dla jej lepszego przyswajania warto nie pomijać tego etapu w przepisie. Ryż zalać wodą, dodać rodzynki i cynamon, i gotować na małym ogniu, często mieszając.
2. Gdy ryż wchłonie niemalże całą wodę, dolewamy soku marchwiowego i dodajemy łyżkę cukru (lub więcej, według uznania), gotujemy dalej aż ryż wchłonie sok i zabarwi się na pomarańczowo. W razie gdyby ryż nadal się nie dogotował, podlewamy odrobiną soku marchwiowego i gotujemy dalej.
3. Jabłka obieramy i ścieramy na tartce do przecierów, jeżeli są kwaśne to dosładzamy łyżką cukru. Następnie doprawiamy zmielonymi goździkami.
4. Ryż podajemy na ciepło z zimnym musem jabłkowym.
mój email:
amku.amku@gmail.com:)
pozdrawiam!
goha r
Kokosowy ryż na mleku z musem truskawkowym
OdpowiedzUsuńSkładniki ryż : 1 szklanka ryżu DŁUGOZIARNISTEGO Uncle Ben's, 400 ml mleczka kokosowego, 1/2 szklanki wody, miód do smaku.
Składniki mus truskawkowy : 150g truskawek, 1 łyżeczka cukru pudru, 2 łyżki jogurtu naturalnego.
Przygotowanie ryż : Do rondelka wlej mleko i wodę. Wrzuć ryż i gotuj na wolnym ogniu 20 minut aż ryż wchłonie cały płyn. Często mieszając. Dosłodź do smaku miodem.
Przygotowanie mus : Truskawki oczyść i oczyść z szypułek. Wrzuć do miseczki. Dodaj jogurt i cukier puder. Wszystko zmiksuj blenderem.
Przygotowanie : Do miseczki wlej mus truskawkowy. Na środku ułóż ugotowany ryż.
ewewloch@gmail.com
ciasto jesienne z brzoskwiniami
OdpowiedzUsuńCiasto
2 szkl.mąki
10-12 dag.masła
5 łyżek cukru trzcinowego
jajko
2 łyżki śmietany 18
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa
1 szkl ryżu uncle Bens jassminowego
1 szkl cukru
50 dag.sera białego ja uzylam w pudełku 3 zmielonego
4 jajka
budyń śmietankowy
cukier waniliowy
owoce ja brzoskwinie idealnie pasuja do koloru garnków :)
cynamon
masło posiekać z mąką, dodać resztę składników, zagnieść ciasto.
wlozyc do lodowki na 1h
Ryż ugotować na mleku.
Żółtka utrzeć z cukrami, dodać ser, budyń, ryż ( przestudzony) . Wymieszać .
Na końcu dodac pianę ubitą z białek i mieszamy delikatnie.
Połowę ciasta wykładamy na natłuszczoną blachę , potem wykładamy masę owoce cynamon i przykrywamy resztą ciasta. czasami scieram na tarce te 2 czesc ladniej wychodzi
Piec 60 min 175 stopni
pozdrawiam
butika@o2.pl
Słodkie garnki od razu przypomniały mi o cieście, którego nie jadłam wieki. Pół dnia szukałam przepis i w końcu znalazłam ...... w starej (sprzed 6 lat) książce od fizyki :? W każdym razie jest! Odnalazł się :D Podaję przepis:
OdpowiedzUsuń-800ml mleka
-200g ryżu risotto Uncle Ben's
-200g orzechów laskowych (można użyć innych)
-3 jajka
-100g cukru
-100g czekolady mlecznej
Mleko zagotować i wrzucić do niego ryż. Gotować przez 40 minut (jeśli wcześniej ryż wchłonie całe mleko, dodać jeszcze trochę), aż ryż wchłonie mleko (jak trochę mleka zostanie to nic nie szkodzi). Dodać połamaną czekoladę i mieszać, aż ta cała się roztopi i połączy z mlekiem i ryżem. Masę ostudzić. Orzechy uprażyć na suchej patelni i posiekać. Żółtka oddzielić od białek. Żółtka dokładnie roztrzepać i dodać do zimnego ryżu. Dodać również orzechy i cukier, wymieszać. Białka ubić i delikatnie dodać do masy. Tortownicę (22cm)posmarować olejem i wylać do niej masę ryżową. Piec w 180°C przez około 40 minut. Po upieczeniu ostudzić i wstawić (ZIMNE) do lodówki na 12 godzin. Po tym czasie cieszyć się najwspanialszym smakiem czekoladowego ciasta ryżowego, jakiego kiedykolwiek mogliście próbować :)
Pozdrawiam!
mlogda@gmail.com
A ja proponuję bardzo jesienny przepis:
OdpowiedzUsuńZAPIEKANY RYŻ Z JABŁKIEM I CHAŁWĄ
Składniki:
2 torebki ryżu długoziarnistego Uncle Bens
6 jabłek średniej wielkości,
3 łyżki cukru białego do masy jabłecznej,
3 łyżki cukru do posypania,
pół łyżeczki cynamonu,
cukier waniliowy,
1 szklanka mleka,
2 jajka,
100 gram chałwy waniliowej
Ryż gotujemy na mleku z odrobiną soli. Odstawiamy aby przestygł. Jabłka obieramy, kroimy w małą kostkę, dodajemy cynamon, cukier biały i waniliowy i przesmażamy. Chałwę kroimy w cienkie plastry. Jajka ubijamy na puszystą masę i łączymy delikatnie z ryżem.
Naczynie żaroodporne smarujemy odrobiną masła. Wykładamy połowę ryżu, na to połowę jabłek i plasterki chałwy, znowu ryż i jabłka. Posypujemy cukrem.
Całość zapiekamy 25 minut w 180 stopniach.
Pozdrawiam jesiennie:)
panna-maple@wp.pl
Moim ulubionym daniem z wykorzystaniem ryżu jest zapiekanka ryżowa z malinami w rumie...
OdpowiedzUsuńGdy tylko zobaczyłam ten konkurs od razu przypomniał mi się ten przepis:
Składniki:
Warstwa ryżu:
-1/2 litra mleka
-szczypta soli
-łyżka cukru
-laska wanilii
-100g ryżu Uncle Ben's
-40g masła
-40g masy marcepanowej
-50g cukru
-2 jajka
Warstwa malin:
-250g malin (świeżych lub mrożonych)
-2 kieliszki rumu
-1 łyżka soku cytrynowego
Warstwa bezowa:
-3 białka
-90g cukru
Laskę wanilii przekroić wzdłuż na pół, ostrym nożem wyciągnąć ziarenka. Mleko z dodatkiem wanilii, soli i 1 łyżką cukru zagotować. Wsypać do mleka ryż i gotować na średnim ogniu przez około 20 minut, ryż powinien być miękki ale sypki i nie rozgotowany. Zdjąć ryż z ognia i odstawić do wystygnięcia. Masło utrzeć na puszystą masę z 25g cukru oraz masą marcepanową. Żółtka z obu jaj oddzielić od białek i utrzeć z masa marcepanową i stopniowo dodawać do masy ugotowany ryż. Białka ubić na sztywną pianę z 25g cukru. Sztywną pianę dokładnie wymieszać z masą ryżową. Formę żaroodporna wysmarować masłem i wysypać do niej maliny polewając je rumem i sokiem z cytryny. Na to wyłożyć masę ryżową a jej wierzch dobrze wygładzamy. Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200st.C i pieczemy około 30-35 minut. Na 10 minut przed końcem pieczenia ubić pianę z 3 białek i stopniowo wsypywać do niej 90g cukru. Gotową sztywną pianę nałożyć do szprycy cukierniczej i ozdobnym wzorkiem dekorujemy podpieczoną zapiekankę aby piana pokryła całą jej powierzchnię. temperaturę piekarnika podwyższamy do 250st.C wstawiamy do niego zapiekankę (ale drzwiczki od piekarnika muszą być lekko uchylone) i zapiekamy aż piana z białek się zrumieni.
Pozdrawiam
Majka I
majkap19@wp.pl
Super garnki :) przydałyby się!
OdpowiedzUsuńJa uwielbiam wszelkiego rodzaju puddingi, doskonale nadaje się do nich ryż jaśminowy proponuję więc przepis na słodko-słony pudding ryżowy
100 g ryżu jaśminowego Uncle Ben's,
500 ml mleka,
2-3 łyżki miodu lub syropu klonowego,
2-3 łyżki masła orzechowego typu crunch,
2-3 łyżki rozpuszczonej na parze mlecznej czekolady,
2-3 łyżki posiekanych orzechów np. laskowych
Ryż gotujemy z mlekiem na małym ogniu ok. 25 minut aż się rozgotuje często mieszając bo lubi się przypalać, dodajemy miód. Mieszamy. Dodajemy masło orzechowe. Gotujemy jeszcze 5 minut. Przekładamy do miseczek, na wierzchu tworzymy zawijasy z rozpuszczonej czekolady, posypujemy posiekanymi orzechami.
zauberi@o2.pl
Pyszny deser!!! Naprawdę polecam, wyszedł niespodziewanie i wszystkich nas zaskoczył.... :)
OdpowiedzUsuńUgotowany ryż wymieszac z bakaliami
ja dałam rodzynki, orzechy i żurawinę
posypałam łyżką cukru waniliowego
wszystko to wymieszałam i zapiekłam w piekarniku ale tylko chwilkę ok 10 minut
ryż nałożyłam na talerzyki i polalam powidłem śliwkowym
rozkosz naprawdę rozkosz :):)
po przepis zapraszam na mojego bloga gdzie wszystko widac na zdjeciach :)
http://krakowiankawbieszczadach.blogspot.com/2012/10/ryz-z-powidem-sliwkowym.html
krakowiankawbieszczadach@gmail.com
pozdrawiam Monika
Oh jaki przepiękny ten pomarańcz! To ja trochę nietypowo, bo ryż na zimno :)
OdpowiedzUsuń100g ryżu paraboiled UNCLE BEANS
Pół opakowania galaretki owoce leśne (można użyć dowolnego smaku, lub zrobić samemu np. żelatyna plus mus jabłkowy z cynamonem)
250g jogurtu naturalnego, (może być serek homogenizowanego jeśli ktoś lubi bardziej słodko)
Łyżka miodu
Garść bakalii, ja aktualnie robię orzechy włoskie z rodzynkami
Ryż gotujemy normalnie w wodzie, lekko osolonej, miksujemy na drobne kawałki (Można ugotować również na mleku).
Robimy galaretkę według przepisu i mieszamy lekko już stężałą z ryżem.
Jogurt, lub serek mieszamy z łyżką miodu.
Bakalie drobno posiekać.
Przygotowujemy ok 6 ozdobnych szklanek lub wysokich salaterek.
Układamy w nich warstwami warstwa ryżu z galaretką, warstwa serka, do wypełnienia szklanki, tak by ostatni był serek.
Odstawić do lodówki do stężenia galaretki. Posypać z wierzchu bakaliami.
Smacznego! :)
Mój adres email: szyszkaziom@gmail.com
Moja propozycja na cudowny kremowy deser ryżowy przedstawia się następująco:
OdpowiedzUsuńPudding ryżowy z amaretto
Składniki:
150 g ryżu risotto Uncle Ben's
2 łyżki cukru
2 łyżki masła
500 ml mleka
300 ml śmietany kremówki
150 ml ajerkoniaku
1/2 szklanki płatków migdałowych
1/4 łyżeczki zmielonego kwiatu muszkatołowego (lub gałki)
Piekarnik rozgrzej do 150 st.C.
Rozpuszczamy masło na dużej patelni. Wsypujemy do niego ryż i pozwól mu się lekko zeszklić. Trwa to ok. 3 minuty. Dolewamy amaretto i dusimy przez chwilkę, w tym czasie alkohol odda smak do ryżu.
W jednym naczyniu mieszamy mleko ze śmietaną i cukrem.
Wlej płyny do ryżu, dopraw kwiatem muszkatołowym i doprowadź do wrzenia.
Przygotowujemy duże 1-1,2 litrowe naczynie żaroodporne. Wylewamy do niego zawartość patelni, całość posypując płatkami migdałowymi. Ostrożnie wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok 1,5 godziny. W tym czasie ryz powinien wchłonąć płyn, a cale danie uzyska kremową konsystencję.
naczynie z puddingiem odstawiamy do ostygnięcia na ok 30 minut i od razu podajemy.
Smacznego
Pozdrawiam
Moniczka
mbukowska@gmail.com
Cudowne garnki! A kolor wymarzony na tę pochmurną i szarą jesień...
OdpowiedzUsuńMój pomysł na pyszny ryżowy deser na chłodne wieczory, który robiłam już kilkukrotnie to wariacja na temat włoskiego torta di riso :).
Torta di riso z kołderką z bitej śmietany i musem jabłkowym
Składniki (na formę o średnicy 26 cm)
- 500 ml mleka
- 200 g ryżu jaśminowego Uncle Ben's
- 1/4 łyżeczki soli
- 2 pokrojone w drobną kostkę jabłka
- 15 dag orzechów włoskich w kawałkach
- łyżeczka cynamonu
- 4 jajka (białka i żółtka osobno)
-1/2 szklanki cukru
Mleko zagotować, dodać ryż i sól. Gotować do miękkości pod przykryciem na wolnym ogniu, aż ryż wchłonie cały płyn (mieszać, bo lubi się przypalać). Całość ostudzić, dodać pokroje jabłka, orzechy i cynamon. Wymieszać.
Utrzeć żółtka z cukrem na białą masę. Dodać do masy ryżowej. Białka ubić i połączyć z resztą. Formę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Całość piec 25 minut w 180 stopniach.
Krem:
- 500 ml śmietany 36 %
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 opakowanie śmietan- fixu
- cukier, cynamon do posypania
Śmietanę ubić z cukrem i śmietan- fixem na sztywno. Rozsmarować na wystudzonym cieście. Wierzch posypać cukrem a następnie cynamonem i wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny.
Przygotować mus: w tym celu należy drobno pokroić 2 jabłka, dodać łyżeczkę cynamonu i łyżeczkę cukru i dusić na małym ogniu pod przykryciem około 20 min, aż jabłka się rozpadną.
Ciasto podawać z musem:)
Smacznego! :)
Polubione na FB jako Justyna Jakubczyk
Mail: j.jakubczyk12@gmail.com
Ryżowo-dyniowe muffiny
OdpowiedzUsuń(wyjdzie na sześć osób po muffinie)
Nie robiła mi ich babunia, nie robił mi ich dziadunio, wymyśliłam je sama tydzień temu i uważam, że są świetnym deserkiem na deszczowe jesienne popołudnia. Ich chrupka skórka i niezwykle aksamitny środek zachwycą każdego!
1/3 filiżanki długoziarnistego ryżu Uncle Ben's
1 łyżeczka cynamonu
1/4 łyżeczki pieprzu kajeńskiego
szczypta soli
odrobina oleju
Ryż ugotować we wrzącej wodzie z przyprawami i olejem tak, aby był lekko chrupiący (w przypadku ryżu Uncle Ben's ok. 10 minut).
1 filiżanka zblendowanej, marynowanej na słodko dyni
1 jajko
1 łyżka jogurtu naturalnego
1/6 szklanki oleju
jeszcze 1 łyżeczka cynamonu
1 szklanka mąki
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru trzcinowego
1/4 łyżeczki soli
W jednej misce wymieszać mąkę z cynamonem, proszkiem od pieczenia, cukrem i solą. W drugiej - dynię, olej, jogurt i jajko. Połączyć ze sobą składniki "suche" i "mokre" oraz ryż. Krótko mieszać (tylko tyle, aby składniki się połączyły!). Piec 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni (po 10 minutach obniżyć lekko temperaturę).
Smacznego!
Mail: wedrowniczka.pyza@gmail.com
Piękne garnki, bardzo mi się podobają i bardzo chciałabym je mieć :-), jak każdy chyba:-).
OdpowiedzUsuńNa nadchodzące, coraz chłodniejsze popołudnia, szczególnie te weekendowe proponuję Ryż zapiekany z wanilią w mleku kokosowym podawany z pieczoną gruszką.
Ryż zapiekany:
• 100 g (około 1/2 szklanki) ryżu Uncle Bens Risotto
• 1 szklanka mleka kokosowego
• 1 szklanka mleka lub wody
• 1 laska wanilii
• 2 łyżki cukru
Do naczynia żaroodpornego wsypać ryż, włożyć wyskrobane z przepołowionej wzdłuż laski wanilii ziarenka oraz laskę. Zalać mlekiem kokosowym zmieszanym z mlekiem lub wodą, posypać cukrem. Naczynie żaroodporne przykryć i wstawić do nagrzanego do 200 C piekarnika. Piec przez 30 - 45 min, aż ryż wchłonie prawie cały płyn.
Pieczone gruszki:
• 4 dojrzałe gruszki
• sok z 1 cytryny
• 4 łyżki cukru
Gruszki obrać i przekroić na połówki. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, skropić sokiem z cytryny, posypać cukrem i piec pod przykryciem w piekarniku razem z ryżem.
Porcję pysznego, kremowego ryżu ułożyć na talerzu, obok podać pieczoną gruszkę.
Bardzo polecam
Aneta
aneta.majchrzak@wp.pl
mnie jesień kojarzy się przede wszystkim z dynią!
OdpowiedzUsuńa oto mój przepis na deser z jej wykorzystaniem
składniki:
-ryż uncle ben's risotto
-dynia
-mleko
-sól
-cukier
-cynamon
gotuję biały ryż risotto uncle ben's w mleku jak na risotto
dynię kroję w kostkę
w osobnym garnku gotuję dynię w niewielkiej ilości wody (oczywiście nieco osolonej) aż zmięknie, a woda znacznie się zredukuje. następnie dodaję nieco cukru i czekam aż się rozpuści
miękką dynię blenduję na jednolitą masę
do ugotowanego ryżu dodaję nieco cynamonu, mieszam i wykładam do miseczki
na wierzch wykładam masę z dyni
gotowe :)
podaję na ciepło
smacznego
Ela
e.palka.wasiela@gmail.com
Na jesienną szarugę proponuję wycieczkę do egzotycznego Iranu. Sholeh Zard, czyli odświętny perski deser (wymaga kilku składników, których nie spotykamy na co dzień, ale bez problemu kupimy je w sklepach z żywnością orientalną lub w internecie).
OdpowiedzUsuńSkładniki
1 szklanka ryżu długoziarnistego Uncle Ben's
2 szklanki cukru
1 płaska łyżeczka nitek szafranu
0,5 szklanki wody różanej
2 strąki kardamonu
1/4 szklanki płatków migdałowych
cynamon i posiekane pistacje do przybrania
Lekko zmiażdżyć dwa strąki kardamonu i umieścić w połowie szklanki wody różanej. Odstawić.
Wyłożyć ryż na sito i przelać wodą.
Ugotować ryż bez przykrycia na bardzo wolnym ogniu do miękkości. Powinno to zająć około pół godziny.
Utrzeć szafran z odrobiną cukru, a następnie dodać 3 łyżki gorącej wody i dokładnie zamieszać. Pozostawić do zaparzenia na czas gotowania się ryżu.
Dodaj cukier do gotujcego się ryżu i gotować przez pół godziny, aż woda częściowo wyparuje i ryż zgęstnieje. Często mieszać, bo na tym etapie ryż może przywrzeć. Dodać zaparzony szafran i dalej gotować przez kolejne pół godziny.
Dodać wodę różaną, kardamon i płatki migdałowe. Dobrze wymieszać. Dalej gotować aż pudding całkiem gęsty.
Wyjąć strąki kardamonu. Umieścić deser w małych miseczkach. Udekorować cynamonem i posiekanymi pistacjami. Schłodzić do temperatury pokojowej i umieścić w lodówce na kilka godzin.
just_ice@ o2.pl