Nowy Rok zaczynamy przepisem, który doskonale sprawdzi się na karnawałowych imprezach. Zawsze mówiono nam, że bajaderka to taki słodki śmietnik - okruchy z różnych ciast wymieszane z kakao, cukrem i margaryną miały być alternatywą dla wyrzucania sporej ilości ciasta. To sprawiało, że bajaderki uważaliśmy za wyrób cukierniczy drugiej kategorii. Nie udało się! M. uwielbia bajaderki, a A. choć może ich nie uwielbia, to ma do nich duży szacunek.
Bajaderki, które pokazujemy dzisiaj zostały stworzone od początku do końca po to, żeby być bajaderkami - nie są żadnym produktem ubocznym. Upiekliśmy intensywnie czekoladowy biszkopt (a nie kruche ciasto), dodaliśmy do niego konfiturę z cytryny i kiwi (pomarańczowa też będzie świetna), odrobinę likieru cytrynowego i masło. Każdą kulkę obtoczyliśmy w wiórkach kokosowych.
Czas przygotowania: 2 godziny
Składniki:
1 szklanka przesianej mąki
1/2 szklanki gorącej mocnej kawy
1/3 szklanki kakao
szczypta soli
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka cukru
1 jajko
1/4 szklanki oleju
1 łyżeczki ekstraktu waniliowego
1/2 szklanki wody
1/2 szklanki gorącej mocnej kawy
1/3 szklanki kakao
szczypta soli
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka cukru
1 jajko
1/4 szklanki oleju
1 łyżeczki ekstraktu waniliowego
1/2 szklanki wody
75 g masła
3 łyżki konfitury
1/2 szklanki wiórków kokosowych
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Tortownicę wykładamy
papierem do pieczenia i smarujemy masłem. W misce mieszamy dokładnie
kakao i kawę. Do drugiej miski wsypujemy sól, sodę, proszek do
pieczenia, mąkę i cukier. Dokładnie mieszamy. Dodajemy jajka, olej,
ekstrakt waniliowy i wodę. Miksujemy na średnich obrotach około 2 minut.
Nie przerywając miksowania dodajemy kakao z kawą i miksujemy do
połączenia składników. Gotową masę wlewamy do tortownicy, wstawiamy do
piekarnika i pieczemy 50 minut, do tzw. suchego patyczka. Upieczony
biszkopt wyjmujemy z piekarnika, zostawiamy w tortownicy na 20 minut.
Otwieramy tortownicę i pozostawiamy do całkowitego ostudzenia. Zimny
biszkopt kruszymy w palcach, aż zacznie przypominać piasek. W garnuszku zagotowujemy masło. Gorące masło wlewamy do pokruszonego biszkoptu, dodajemy konfiturę i ostrożnie mieszamy najpierw łyżką, a potem ręką - do powstania jednolitej masy. Na płaski talerz wysypujemy wiórki kokosowe. Z powstałej masy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i obtaczamy je w wiórkach. Powtarzamy do wyczerpania składników.
Właśnie dotarła do mnie paczka od Ciebie i Tetra Park :) Bardzo dziękuję i czekam na kolejne konkursy!
OdpowiedzUsuńTo my dziekujemy za super przepis:)
OdpowiedzUsuń