środa, 9 stycznia 2013

Sałatka z boczkiem i jajkiem sadzonym

Czy Wy też zrobiliście kulinarne postanowienia noworoczne? A może bardziej dietetyczne? Ten przepis uświadomi Wam, że nie każda sałatka jest dobrą, czyt. mniej kaloryczną, alternatywą dla tradycyjnego kotleta. Ta sałatka jest na pewno dobrą, czytajcie: smaczniejszą, alternatywą dla zwykłego obiadu - jest trochę śniadaniowa (bo jajka i boczek to zdecydowanie poranne połączenie),  a trochę obiadowa (góra warzyw i chrupiące grzanki). Wszystko to gotowe w 20 minut. Podajemy składniki dla 2 osób. 



Czas przygotowania: 20 minut

Składniki:

2 kromki pieczywa tostowego
1 główka sałaty rzymskiej
2 pomidory
50 g orzechów włoskich
6 łyżek oliwy z oliwek
1 łyżka musztardy
1 łyżeczka miodu
6 plastrów wędzonego boczku
2 jajka
sól
pieprz

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 230 stopni Celsjusza. 
W trakcie, gdy nagrzewa się piekarnik przygotowujemy sałatkę. Pieczywo tostowe kroimy w kostkę o boku 1 cm. Wrzucamy na rozgrzaną, suchą patelnię i złocimy przewracając co chwilę – około 2 minut. Zdejmujemy z patelni. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy orzechy włoskie i prażymy je cały czas mieszając, aż zaczną intensywnie pachnieć – około 1 minuty. Zdejmujemy orzechy z patelni. Sałatę i pomidory myjemy i osuszamy. Sałatę rwiemy na kawałki, pomidory kroimy na ósemki. Do kubeczka wlewamy 4 łyżki oliwy z oliwek, musztardę, miód i energicznie mieszamy widelcem do powstania gęstego sosu, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Do dużej miski wsypujemy sałatę, pokrojone pomidory, orzechy włoskie, zrumienione pieczywo i mieszamy.
Na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia lub folią aluminiową kładziemy plasterki boczku i wkładamy do piekarnika na 6 minut, aż boczek się zrumieni. Sałatkę mieszamy z sosem. Na pozostałej oliwie smażymy jajka sadzone. Z piekarnika wyciągamy boczek, kładziemy go na sałatce. Podajemy z jajkiem sadzonym.


6 komentarzy:

  1. śliczna kolorowa sałatka :))))

    OdpowiedzUsuń
  2. Jeśli zostanie nam jedzenia lub robimy duże porcje możemy przechowywać je w gablotach sklepowych. Ja się w taką zaopatrzyłam i nie żałuję, jedzenie można przechowywać w dużych ilościach. Cena również jest przystępna, polecam !

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny pomysł z przechowywaniem jajka sadzonego i sałatki. Wybitny!

    OdpowiedzUsuń
  4. Smakowitości. A do niej yerba mate . Ja piję i jestem bardzo zadowolona. Są różne rodzaje, więc nigdy się nie znudzi ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Sałatka wyglada pysznie, wczoraj też robiłam, tylko z kurczakiem pieczonym(kuchnia lidla), pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Gosia, po Twoim komentarzu znalazłam przepis Lidlowy :) trochę jednak są inne - ziemniaki, cebulka. Ale coś w tym jest, że jak na zdjęciu jest sałata, pomidor, orzechy, a wszystko jest w sosie to wydaje nam aię, że smakuje podobnie. A potem okazuje się, ż jednak nie:) kuchnia jest niezłym polem do eksperymentów! Pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za odwiedziny!
M+A