niedziela, 27 stycznia 2013

Sznycel z miodowo-musztardowymi jabłkami

M. nigdy nie była przekonana do łączenia owoców i mięs. Oczywiście, lubi i ceni żurawinę, jarzębinę, ale pomarańcze czy jabłka jako dodatek do głównego mięsnego dania skutecznie ją odstraszały. A. nie miał takich uprzedzeń i przypominał cały czas M., że kaczka z jabłkami jest klasyką, i wątróbka z jabłkami i cebulką - i że w ogóle jabłka są na tyle wielofunkcyjne, że przy odpowiedniej kombinacji smaków da się z nimi połączyć prawie wszystko. M. dała się przekonać i wzięliśmy na początek na warsztat elegancki sznycel z szynki wieprzowej, a do niego jabłka z miodem i musztardą. M. pokochała to połączenie równie mocno jak boczek z miodem (czyli miłością ogromną). Do tego zestawienia dodaliśmy jeszcze roszponkę. Dodaje świeżości, chrupkości i koloru. Sznycle świetnie smakują w towarzystwie kaszy jęczmiennej. Z podanych składników wyjdą 2 porcje.

Czas przygotowania: 15 minut

Składniki:
1 łyżeczka masła
2 sznycle wieprzowe (po 150 g)
2 łyżki oliwy z oliwek
1 jabłko
200 g roszponki
15 g musztardy
20 g miodu
1 łyżka soku z cytryny
sól
pieprz

Z cytryny wyciskamy sok. Jabłko obieramy, kroimy na 8 części. Skrapiamy sokiem z cytryny. Roszponkę myjemy i suszymy.
Sznycle wieprzowe delikatnie oprószamy solą i pieprzem. Smażymy na rozgrzanej oliwie z oliwek do zrumienienia – około 3 minut na każdej ze stron. Odkładamy na talerz i przykrywamy folią aluminiową. Tymczasem na patelnię po sznyclach wlewamy miód, dodajemy musztardę, jabłka (z sokiem z cytryny) i masło, smażymy delikatnie mieszając około 4 minut, aż jabłka zmiękną. 
Na talerzach układamy roszponkę, sznycle i jabłka ze szpinakiem. 

14 komentarzy:

  1. bardzo wytrawne i smaczne (jestem pewna!) danie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jej uwielbiam dodatek musztardy do mięsa :))
    Zapraszam do siebie:)
    http://kuchareczkamala.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda pysznie! Gdy będę mogła w końcu jeść smażone potrawy oraz musztardę, to sobie upichcę :) mniam

    OdpowiedzUsuń
  4. to może spróbuj Ańń zrobić to bez oleju na wodzie i zamiast musztardy dać inne przyprawy :) my często rezygnujemy z tłuszczu i zamiast smażyć po prostu mięso dusimy na patelni. W ten sposób też odgrzewamy wiele rzeczy i działa :)

    OdpowiedzUsuń
  5. alesz to pysznie wygląda, po samym patrzeniu czułem smak w ustach aj ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Anonimowy2/01/2013

    Wczoraj na naszym obiadowym stole zagościł właśnie Wasz przepis. Sos miodowo-musztardowy w połączeniu z jabłkami...mmm... Nawet wybrednej alergicznej Hance bardzo smakowało;), dziękujemy za inspirację i pozdrawiamy gorąco. D&P&H

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo się cieszymy, że wybredna Hanka też była usatysfakcjonowana ;) całusy!!!

      Usuń
  7. Anonimowy2/27/2013

    pychota!!

    OdpowiedzUsuń
  8. Anonimowy3/21/2013

    Zastanawiam się tylko do czego potrzebne jest masło podane w przepisie? pewnie dodajemy razem z miodem jabłkami i musztardą, ale przyznam szczerze pewności nie mam...:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za odwiedziny!
M+A