M. nigdy nie była przekonana do łączenia owoców i mięs. Oczywiście, lubi i ceni żurawinę, jarzębinę, ale pomarańcze czy jabłka jako dodatek do głównego mięsnego dania skutecznie ją odstraszały. A. nie miał takich uprzedzeń i przypominał cały czas M., że kaczka z jabłkami jest klasyką, i wątróbka z jabłkami i cebulką - i że w ogóle jabłka są na tyle wielofunkcyjne, że przy odpowiedniej kombinacji smaków da się z nimi połączyć prawie wszystko. M. dała się przekonać i wzięliśmy na początek na warsztat elegancki sznycel z szynki wieprzowej, a do niego jabłka z miodem i musztardą. M. pokochała to połączenie równie mocno jak boczek z miodem (czyli miłością ogromną). Do tego zestawienia dodaliśmy jeszcze roszponkę. Dodaje świeżości, chrupkości i koloru. Sznycle świetnie smakują w towarzystwie kaszy jęczmiennej. Z podanych składników wyjdą 2 porcje.
Czas przygotowania: 15 minut
Składniki:
1 łyżeczka masła
1 łyżeczka masła
2 sznycle wieprzowe (po 150 g)
2 łyżki oliwy z oliwek
1 jabłko
200 g roszponki
15 g musztardy
20 g miodu
1 łyżka soku z cytryny
sól
pieprz
Z cytryny wyciskamy sok. Jabłko obieramy, kroimy na 8 części. Skrapiamy sokiem z cytryny. Roszponkę myjemy i suszymy.
Sznycle wieprzowe delikatnie oprószamy solą i
pieprzem. Smażymy na rozgrzanej oliwie z oliwek do zrumienienia – około 3 minut
na każdej ze stron. Odkładamy na talerz i przykrywamy folią aluminiową. Tymczasem na
patelnię po sznyclach wlewamy miód, dodajemy musztardę, jabłka (z sokiem z cytryny) i masło, smażymy delikatnie mieszając około 4 minut, aż jabłka zmiękną.
Na talerzach układamy roszponkę, sznycle i jabłka
ze szpinakiem.
bardzo wytrawne i smaczne (jestem pewna!) danie :)
OdpowiedzUsuńJest naprawdę dobre :)
UsuńJej uwielbiam dodatek musztardy do mięsa :))
OdpowiedzUsuńZapraszam do siebie:)
http://kuchareczkamala.blogspot.com
Dzięki :)
Usuńwygląda pysznie:)
OdpowiedzUsuńi smakuje równie pysznie!
UsuńWygląda pysznie! Gdy będę mogła w końcu jeść smażone potrawy oraz musztardę, to sobie upichcę :) mniam
OdpowiedzUsuńto może spróbuj Ańń zrobić to bez oleju na wodzie i zamiast musztardy dać inne przyprawy :) my często rezygnujemy z tłuszczu i zamiast smażyć po prostu mięso dusimy na patelni. W ten sposób też odgrzewamy wiele rzeczy i działa :)
OdpowiedzUsuńalesz to pysznie wygląda, po samym patrzeniu czułem smak w ustach aj ;)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńWczoraj na naszym obiadowym stole zagościł właśnie Wasz przepis. Sos miodowo-musztardowy w połączeniu z jabłkami...mmm... Nawet wybrednej alergicznej Hance bardzo smakowało;), dziękujemy za inspirację i pozdrawiamy gorąco. D&P&H
OdpowiedzUsuńbardzo się cieszymy, że wybredna Hanka też była usatysfakcjonowana ;) całusy!!!
Usuńpychota!!
OdpowiedzUsuńZastanawiam się tylko do czego potrzebne jest masło podane w przepisie? pewnie dodajemy razem z miodem jabłkami i musztardą, ale przyznam szczerze pewności nie mam...:)
OdpowiedzUsuń