Rosół z cytryną to nasze odkrycie sprzed kilku lat. Idealnie sprawdza się w roli przednówkowej zupy, kiedy niestabilna pogoda może nam wszystkim dać w kość. Od wielu osób słyszeliśmy, że nie da się ugotować zupy bez soli, że będzie mdła, że będzie słodka, że niedobra. A jednak da się i jest to chyba najmniej skomplikowana zupa. Dodatek kwaskowatej cytryny świetnie podkreśla smak rosołu i sprawia, że staje się on świetnym dodatkiem, takim "gorącym kubkiem". Cytrynowy rosół może stanowić bazę do zupy z soczewicy czy ciecierzycy z pesto.
Wpis powstał we współpracy z Cisowianką w ramach akcji "Gotujmy zdrowo - mniej soli".
Czas przygotowania: 1 godzina
Składniki:
1 kurczak (najlepiej zagrodowy)
2 liście laurowe
1/2 łyżeczki ziela angielskiego
1/2 łyżeczki pieprzu czarnego ziarnistego
2 marchewki
1 cebula
2 pietruszki
1/2 korzenia selera
1 łyżka oliwy z oliwek
1 cytryna
ew. makaron, natka pietruszki
1 kurczak (najlepiej zagrodowy)
2 liście laurowe
1/2 łyżeczki ziela angielskiego
1/2 łyżeczki pieprzu czarnego ziarnistego
2 marchewki
1 cebula
2 pietruszki
1/2 korzenia selera
1 łyżka oliwy z oliwek
1 cytryna
ew. makaron, natka pietruszki
1. Do garnka wlewamy oliwę z oliwek.
2. Marchewki, pietruszki, selera i cebulę obieramy i kroimy w kawałki.
3. Do garnka wkładamy warzywa i podsmażamy je na małym ogniu mieszając przez 5 minut.
4. Dodajemy przyprawy i kurczaka. Wszystko zalewamy wodą - tak, żeby przykryła mięso.
5. Szumujemy rosół (zdejmujemy z niego szumowiny, które pojawią się na powierzchni).
6. Gotujemy na małym ogniu przez 1 godzinę.
7. Rosół przelewamy przez sito tak, by otrzymać czysty wywar.
8. Do wywaru dodajemy sok z cytryny. Podajemy z makaronem i natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękujemy za odwiedziny!
M+A