środa, 27 maja 2015

Brownie z masłem orzechowym

Kto czyta naszego bloga, ten wie, że oboje kochamy kawę i czekoladę. Ale ja najbardziej kocham masło orzechowe. Dlatego podczas ostatnich warsztatów z kuchni amerykańskiej, które prowadziłam w Studio Kulinarnym Atuty nie mogło zabraknąć amerykańskiego klasyka - brownie z masłem orzechowym. To jedno z najszybszych ciast świata. To też jedno z tych ciast, które mocno nas zaskoczyło. Zwykle brownie jedliśmy ciepłe, kiedy ich środek się delikatnie rozpływał. Ale nasz znajomy stwierdził któregoś dnia, że takie brownie najlepiej będzie smakowało wyciągnięte prosto z lodówki. Miał rację. Zimne brownie smakuje trochę jak lody, a trochę jak batonik snickers. Czytaj: smakuje obłędnie i koniecznie musicie je zrobić. Natychmiast! 

fot.: www.zjemto.com
Czas przygotowania: 15 minut
Czas pieczenia: 25-30 minut

Składniki:
masa czekoladowa
200 g gorzkiej czekolady
100 g masła
½ szklanki cukru
1/2 szklanki mąki pszennej
6 jaj

masa orzechowa
4 łyżki masła, rozpuszczonego
½ szklanki cukru pudru
¾ szklanki masła orzechowego
½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
szczypta soli

1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. 
2. Formę wielkości 20 cm x 30 cm smarujemy 1 łyżką masła. 
3. Przygotowujemy masę czekoladową. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę i masło. 
4. Dodajemy mąkę, cukier i jajka. 
5. Miksujemy mikserem do uzyskania jednolitej masy. 
6. Przygotowujemy masę z masła orzechowego.
7. Masło, cukier, masło orzechowe i ekstrakt mieszamy do uzyskania jednolitej masy. 
8. Na dno formy wylewamy połowę masy czekoladowej, wyrównujemy wierzch łyżką. 
9. Kładziemy łyżką połowę masy z masłem orzechowym. 
10. Wylewamy drugą porcję czekoladowego ciasta, wyrównujemy. 
11. Robimy kleksy z masy orzechowej. 
12. Nożem robimy esy-floresy z ciasta. 
13.Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 30 minut (wyłączamy, kiedy środek ciasta jest jeszcze delikatnie galaretowaty).

fot.: www.zjemto.com

3 komentarze:

Dziękujemy za odwiedziny!
M+A