Kto czyta naszego bloga, ten wie, że oboje kochamy kawę i czekoladę. Ale ja najbardziej kocham masło orzechowe. Dlatego podczas ostatnich warsztatów z kuchni amerykańskiej, które prowadziłam w Studio Kulinarnym Atuty nie mogło zabraknąć amerykańskiego klasyka - brownie z masłem orzechowym. To jedno z najszybszych ciast świata. To też jedno z tych ciast, które mocno nas zaskoczyło. Zwykle brownie jedliśmy ciepłe, kiedy ich środek się delikatnie rozpływał. Ale nasz znajomy stwierdził któregoś dnia, że takie brownie najlepiej będzie smakowało wyciągnięte prosto z lodówki. Miał rację. Zimne brownie smakuje trochę jak lody, a trochę jak batonik snickers. Czytaj: smakuje obłędnie i koniecznie musicie je zrobić. Natychmiast!
fot.: www.zjemto.com |
Czas przygotowania: 15 minut
Czas pieczenia: 25-30 minut
Składniki:
masa czekoladowa
200 g gorzkiej czekolady
100 g masła
½ szklanki cukru
1/2 szklanki mąki pszennej
6 jaj
masa orzechowa
4 łyżki masła, rozpuszczonego
½ szklanki cukru pudru
¾ szklanki masła orzechowego
½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
szczypta soli
1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza.
2. Formę wielkości 20 cm x 30 cm smarujemy 1 łyżką masła.
3. Przygotowujemy masę czekoladową. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę i masło.
4. Dodajemy mąkę, cukier i jajka.
5. Miksujemy mikserem do uzyskania jednolitej masy.
6. Przygotowujemy masę z masła orzechowego.
7. Masło, cukier, masło orzechowe i ekstrakt mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
8. Na dno formy wylewamy połowę masy czekoladowej, wyrównujemy wierzch łyżką.
9. Kładziemy łyżką połowę masy z masłem orzechowym.
10. Wylewamy drugą porcję czekoladowego ciasta, wyrównujemy.
11. Robimy kleksy z masy orzechowej.
12. Nożem robimy esy-floresy z ciasta.
13.Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 30 minut (wyłączamy, kiedy środek ciasta jest jeszcze delikatnie galaretowaty).
fot.: www.zjemto.com |
Zapisuję!:)
OdpowiedzUsuńCzy ciasto też wyjdzie tak dobrze w większej foremce?
OdpowiedzUsuńbędzie niższe i będzie się piekło krócej.
Usuń