wtorek, 26 maja 2015

Pico de gallo - warzywa do mięs z grilla

Pico de gallo to klasyczna meksykańska salsa, które nazwa oznacza "dziób koguta". Pico de gallo jest świetnym dodatkiem do mięs z grilla dzięki świeżym pomidorom i kolendrze. Miłośnicy ostrych smaków mogą dodać do niej papryczek japaleño pamiętając, że to właśnie pestki są najbardziej pikantną ich częścią (czytaj: jeśli lubisz bardzo ostre potrawy, śmiało dodaj do salsy papryczek i pestek, ale jeśli wolisz łagodne smaki zostaw same papryczki, a pestki wyrzuć). 
Do salsy nie trzeba dodawać soli. Marynowane papryczki i sok z limonki wystarczą, żeby nadać pomidorom zupełnie nowego smaku. Jeśli zostanie Wam trochę salsy, podajcie ją z jajkami sadzonymi na śniadanie. Jest rewelacyjna!
Wpis powstał we współpracy z Cisowianka - Gotujmy Zdrowo. Mniej Soli


Czas przygotowania: 10 minut

Składniki:
4 dojrzałe pomidory 
1 mała biała cebula
2 papryczki jalapeño
1 łyżeczka soku z limonki
garść kolendry

1. Pomidory przekrawamy na pół, wyciągamy gniazda nasienne. Miąższ siekamy w drobną kostkę ( 5mm x 5 mm). 
2. Cebulę obieramy i drobno siekamy. 
3. Papryczki siekamy drobno.
4. Kolendrę siekamy.
5. Wyciskamy sok z limonki.
6. W miseczce mieszamy wszystkie składniki dodając papryczek wedle uznania. 
7. Miseczkę wstawiamy na godzinę do lodówki. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękujemy za odwiedziny!
M+A