wtorek, 26 maja 2015

Melon z kolendrą i fistaszkami - przystawka do mięs z grilla

Zwykle do mięsa z grilla serwujemy ketchup i musztardę. Czasem zaplącze się gdzieś grillowana cukinia, papryka lub pomidory. Albo sałatka grecka bez fety.
Jest tyle świetnych przystawek, które wspaniale podkreślają smak przypieczonych kiełbas, żeberek i burgerów. Melon kantalupa i gala mają nieco inny smak i strukturę i dobrze się uzupełniają. Melon cantaloupe ma pomarańczowy, bardzo słodki, nieco zwarty miąższ. Gala ma więcej wody i jest bardziej orzeźwiająca. Melony marynowane w soku z pomarańczy świetnie smakują z mięsem, pięknie wyglądają i są zaskakującym dodatkiem. 
Wpis powstał we współpracy z Cisowianka - Gotujmy Zdrowo. Mniej Soli


Czas przygotowania: 10 minut

Składniki:
1/2 kg melona galia
1/2 kg melona katalupa
1 pomarańcza
50 g orzeszków ziemnych prażonych
garść kolendry 

1. Melony obieramy i kroimy w kostkę. Przekładamy do miski.
2. Wyciskamy sok z pomarańczy. Wlewamy do miski z melonami.
3. Kolendrę drobno siekamy.
4. Mieszamy melony z sokiem pomarańczowym i kolendrą.
5. Wkładamy miskę do lodówki na godzinę.
6. Przed podaniem obsypujemy orzeszkami.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękujemy za odwiedziny!
M+A