Kawał boczku z grilla mocno nafaszerowany warzywami i ziołami to danie, które zachwyci każdego miłośnika wieprzowiny.
Sezon grillowy rozpoczął się na dobre. Królują kiełbasy, hambugery, kaszanki (takie w kapuście kiszonej to sztos!). Czasem na grilla trafiają warzywa, chleb z mozzarellą, ryby. Jednak Jakub Steuermark podczas warsztatów grillowych zorganizowanych przez Tesco pokazał nam rewelacyjny przepis na porchettę. Kawałek boczku wypełnił plastrami fenkułu (czyli włoskiego kopru), porów, chilli, rodzynek i ziół. Wszystko upiekł tak, by skóra była idealnie chrupka, a środek wilgotny i delikatnie słodki. Potem plastry porchetty wrzucił na ruszt. Nabrała niesamowitej chrupkości.
Porchetta to danie idealne! Po pierwsze, można i trzeba przygotować je dzień wcześniej w domu. Zatem grill to kwestia paru minut. Po drugie, jest tak dobre, że można je przygotować w wersji "prosto z piekarnika". Może być zatem daniem popisowym i na grilla i na rodzinny obiad. Wystarczy podać ją ze świeżym pieczywem lub pieczonymi ziemniakami i warzywami.
Za przepis i zdjęcia dziękujemy organizatorowi niesamowitych warsztatów - Tesco.
Składniki:
1 boczek wieprzowy ze skórą i bez żeber
200 ml czerwonego wina słodkiego
2 papryczki chili
1 fenkuł
2 cytryny (skórka i sok)
2 czerwone cebule
1 zestaw włoszczyzny
oliwa z oliwek
garść rodzynek
garść liści szałwii
garść liści mięty
sól
siatka wędzarnicza lub sznurek masarski
Przygotowanie (na dzień przed grillem):
1. Boczek rozetnij od wewnątrz, tak aby rozciąć dwa płaty mięsa i rozłożyć je na boki.
2. Mięso skrop winem, sokiem z cytryny i rozłóż wewnątrz mięsa liście szałwii, mięty, pociętą w piórka cebulę, fenkuł oraz papryczki chili.
3. Dodaj rodzynki i skórkę z cytryn.
4. Całość zawiń i włóż do siatki wędzarniczej lub zepnij sznurkiem jak baleron.
5. Włoszczyznę potnij i ułóż na blasze, skórę boczku lekko skrop oliwą i posyp obficie solą.
6. Ułóż na warzywach i wstaw do pieca nagrzanego na 200 stopni.
7. Po około 45 minutach zmniejsz temperaturę do 160 stopni i piecz kolejne 45 minut.
8. Wyłącz piekarnik i wystudź porchettę nie wyciągając jej z piekarnika.
9. Ostudzone mięso wyciągnij, zdejmij sznurek, wstaw do lodówki.
10. Sos z warzywami odciśnij i zachowaj płyn. Wstaw do lodówki.
11. Następnego dnia pokrój plastry porchetty i grilluj na dużym ogniu.
12. Z zachowanego płynu zdejmij tłuszcz i podgrzej w małym rondlu obok na grillu.
13. Podawaj grillowane plastry porchetty z własnym sosem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękujemy za odwiedziny!
M+A