sobota, 30 czerwca 2018

Jeden składnik, który zmieni smak Twego nudnego ryżu z jabłkami

Kiedy ryż z jabłkami stał się klasyczną "zapchaj dziurą" i daniem na czarną godzinę sięgnęłam po jeden składnik, który zmienił wszystko. Nagle ryż stał się szlachetny i wyjątkowo subtelny.


Masło. Julia Child mówiła, że nie ma nic lepszego niż masło. Kurt Scheller twierdzi, że jeśli w jakimś daniu brakuje czegoś niewypowiedzianego to znaczy, że trzeba dodać masła lub śmietany. Ich teorię potwierdza podniebienie. Podczas ostatniego letniego lunchu w restauracji Water and Wine o którym możecie przeczytać tutaj zostały nam podane szparagi i fasolka szparagowa. Smakowały rewelacyjnie - niby tak zwyczajnie, a jednak zupełnie inaczej. Dlaczego? Dlatego, że do wody w której się gotowały dodano masła. W takiej maślanej emulsji już w domu ugotowaliśmy też brokuła i był to zdecydowanie najlepszy brokuł w naszym życiu. Nie dość, że chrupki to jeszcze taki ... delikatnie maślany. Zaledwie muśnięty tym maślanym smakiem. Rozpływam się tak nad tym masłem, ale naprawdę nawet taki zwykły ryż z jabłkami z dodatkiem masła (i soku jabłkowego, ale o tym zaraz) to jakaś zupełna petarda.

Sok jabłkowy. Pamiętam jak kiedyś rozmawiałam z Maią Sobczak, autorką bloga Qmam kasze. Maia opowiadała o tym jak jej syn uwielbia zacierkę na soku owocowym. Było to dla mnie objawienie. Przecież zamiast mleka czy wody do jaglanki, ryżu, kaszy manny, płatków owsianych mogę dodać soku. Taka kasza na soku nie wymaga dodatkowego słodzenia. Lubi się za to ze świeżymi owocami, orzechami i przyprawami korzennymi. My domową przyprawę do piernika sypiemy do owsianki nawet w lipcu radośnie podśpiewując przy tym Merry Christmas. Smakuje cudownie z truskawkami, czereśniami, borówkami, jagodami.

Ryż na wodzie z dodatkiem soku jabłkowego i masła to zupełnie inna odsłona przedszkolnego ryżu. Nagle sam ryż staje się szlachetnym składnikiem, który można jeść i jeść. Lubimy pakować go dzieciom do śniadaniówek i zabierać na pikniki. Ponieważ nie zawiera mleka nie boi się słońca. Jedliśmy go na polanie w lesie w towarzystwie świeżo zebranych jagód i na plaży (w towarzystwie świeżo nawianego piasku). Jest cudny i szybki!

Inspiracją do powstania tego przepisu były dania z naszej ukochanej restauracji Water and Wine 




Składniki na 2 porcje:

1 szklanka ryżu 
1 szklanka wody
3/4 szklanki soku jabłkowego tłoczonego
1 kopiasta łyżka masła (można użyć klarowanego)
1/2 łyżeczki przyprawy do piernika

dodatki:
1 jabłko uprażone na 1 łyżce masła klarowanego
borówki
truskawki
maliny
orzechy
co macie pod ręką

1. Ryż wsypujemy do rondelka i przelewamy zimną wodą. Wodę wylewamy.

2. Do garnuszka wlewamy szklankę wodę i 3/4 szklanki soku. Dodajemy masło, przyprawę do piernika.

3. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem czekając, aż ryż wchłonie całą wodę. Zajmie to około kwadransa. Ryż zdejmujemy z ognia, przykrywamy pokrywką i odstawiamy na chwilę.

4. W czasie, gdy gotuje się ryż prażymy jabłko. Wystarczy pokroić je w plasterki i wrzucić na patelnię z masłem klarowanym. Można oprószyć je cynamonem lub kardamonem. Smażymy na małym ogniu około 2 minut (jabłko powinno być miękkie, ale nie rozpadać się. To wszystko zależy od jego gatunku, więc trzeba obserwować owoce).

5. Gotowy ryż nakładamy do miseczek, przekładamy do termosów lub pojemników. Dekorujemy ulubionymi dodatkami.

6 komentarzy:

  1. Anonimowy7/01/2018

    Jeju, tym magicznym skladnikiem jest masło, tak? Czy sok? czy przyprawa do piernika?

    OdpowiedzUsuń
  2. Anonimowy7/01/2018

    Witam, jaki ryż jest najlepszy do tego dania?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. do tego niewyszukanego dania najlepszy jest zwykły ryż długoziarnisty :)

      Usuń
  3. Czy można użyć masła solonego?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oczywiście! od pewnego czasu nie używamy innego!

      Usuń

Dziękujemy za odwiedziny!
M+A