środa, 18 listopada 2015

Jesienny sposób na śniadanie

Brakuje Ci energii na nowy dzień? Ciemne poranki nie zachęcają do wstawania? Spróbuj naszego szybkiego sposobu na jesień.

Ostatnio coraz częściej czujemy poranny brak energii. Kiedy wstajemy ciągle jest ciemno, a zegarek pokazuje, że znowu zaspaliśmy. Pewnie moglibyśmy wcześniej włączać budzik albo wcześniej kłaść się spać, ale żadna z tych rzeczy nam nie wychodzi.


Jakiś czas temu nasza przyjaciółka z bloga Zapas Czasu poprosiła nas o napisanie, jak można zmienić dietę, żeby przetrwać jesień. Pierwszą rzeczą, jaka przyszła nam do głowy było „zjedz porządne śniadanie”. W weekend mogą być to francuskie tosty z ulubionymi konfiturami czy angielskie kiełbaski z jajkami i tostami. W tygodniu, kiedy wstaniemy przed budzikiem możemy ugotować sobie owsiankę, jaglankę czy zrobić piękne kanapki. Ważne, żeby śniadanie było bogate w składniki zbożowe dzięki którym dłużej będziemy czuli się syci. Nasz organizm potrzebuje porannej dawki energii, żeby dobrze funkcjonować. 

Co zrobić, kiedy nie mamy tak dużo czasu? 

Można postarać się ze wszystkich sił zacząć dzień dobrze. Wystarczy połączyć produkt zbożowy, produkt mleczny, ulubiony owoc z ciepłym napojem i pyszne i zbilansowane śniadanie mamy gotowe. My proponujemy multitasking. Włączamy ekspres do kawy (lub wodę na herbatę), a chwilę później szybko obieramy jabłko i wrzucamy je do rondelka z odrobiną wody, przykrywamy rondelek i zostawiamy na małym ogniu. W międzyczasie pakujemy torbę, ubieramy się, robimy to, co każdy człowiek rano. 

Kiedy kawa jest gotowa, zaglądamy do rondelka w którym mamy pięknie ugotowane jabłko. Do jabłka dodajemy szczyptę cynamonu, kardamonu, gałki muszkatołowej i … czujemy jak nabieramy sił na nowy dzień. Nie znamy nikogo, kto nie lubiłby zapachu przypraw korzennych. Kojarzą się one ze spokojem, radością, wspaniałym świątecznym czasem. 

Jabłko przekładamy do miseczki razem z jogurtem naturalnym. Do filiżanki wlewamy kawę i do niej również dosypujemy nieco przypraw korzennych. Siadamy do stołu, na talerzyku układamy ciastka belVita tartinki z kremem o smaku mleczno-miodowym i czerpiemy garściami z pełnowartościowego, zbilansowanego śniadania. 

Wpis powstał we współpracy z belVita


Czas przygotowania: 5 minut

Składniki:
1 kawa lub herbata (najlepiej ze szczyptą przypraw korzennych)
1 jabłko
1 mały jogurt naturalny
¼ łyżeczki cynamonu
¼ łyżeczki kardamonu
¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
3 ciastka belVita tartinki z kremem o smaku mleczno-miodowym

1. Zaparzamy kawę lub herbatę korzenną.

2. Obieramy jabłko i wkładamy je do rondelka. Zalewamy 1/3 szklanki wody i gotujemy na małym ogniu przez 5 minut. Dodajemy przyprawy korzenne i miksujemy.

3. Na dno miseczki lub słoiczka wlewamy mus jabłkowy, przykrywamy go jogurtem.

4. Podajemy z ciasteczkami i ulubionym gorącym napojem.

2 komentarze:

  1. Czyżby słoiczek po jogurcie z serii Deluxe z Lidla? Dzisiaj taki jadłam, a słoiczek zachowałam właśnie na desery, jogurty, granolę itp.
    A co do proponowanego przez Was śniadania.. Wydaję mi się, że ciastka to taka ostateczność - naprawdę chyba tylko wtedy, gdy zdarzy się zaspać ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to akurat słoiczek wecka. Ale też zbieramy słoiczki - kilka lat temu zbierałam słoiczki głównie po to, żeby eksponować w nich niezliczone tea lighty. Dzisiaj wszystkie idą albo do zdjęć albo do serwowania pięknych śniadań :) Lubię dawać słoikom drugie (i trzecie i czwarte...) życie!

      Usuń

Dziękujemy za odwiedziny!
M+A