poniedziałek, 23 listopada 2015

Łosoś w miodzie i musztardzie w 15 minut

Łosoś to chyba najbardziej uniwersalna ryba. Bardzo łatwo się ją przygotowuje, ma smaczne mięso, zgrabnie wygląda na talerzu i nie ma zbyt dużo ości. A do tego ten kolor... Jak się okazuje kolor łososia niekoniecznie musi być taki intensywny - osobniki żyjące na wolności mogą mieć mięso zupełnie białe. A łosoś hodowlany uzyskuje swój intensywny kolor dzięki odpowiedniemu karmieniu. Dlatego nigdy nie sugerujmy się kolorem kupując łososia. 

Dzisiejszy łosoś to po prostu ryba, miód, musztarda francuska i olej. Kawałki ryby smarujemy przed pieczeniem, układamy na koprze włoskim i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Możemy go podać z bagietką czy ryżem. Dla nas, łosoś z koprem włoskim to lekka i szybka kolacja. 

Do przygotowania łososia nie użyliśmy soli. Glazura z musztardy i miodu w zupełności wystarczy, żeby ryba nabrała niecodziennego charakteru. 

Wpis powstał we współpracy z  Cisowianka - Gotujmy Zdrowo - Mniej Soli.


Czas przygotowania: 15 minut

Składniki dla 2 osób:

400 g łososia 
2 łyżki musztardy francuskiej
1 łyżeczka miodu
7 łyżek oliwy z oliwek
1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
1 koper włoski
1/2 cytryny (opcjonalnie)

1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. W międzyczasie przygotowujemy rybę.

2. Łosia kroimy na mniejsze kawałki.

3. W kubeczku mieszamy musztardę, miód, oliwę z oliwek (5 łyżek), czosnek i pieprz. Smarujemy łososia z obu stron.

4. Fenkuł przekrawamy na pół, wykrawamy kłąb, a resztę kroimy w cienkie plasterki. Na dno naczynia wlewamy 2 łyżki oliwy z oliwek. Układamy fenkuł.

5. Cytrynę kroimy w plasterki i układamy na fenkule.

6. Na kawałkach cytryny układamy łososia. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 10 minut.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękujemy za odwiedziny!
M+A