Łosoś to chyba najbardziej uniwersalna ryba. Bardzo łatwo się ją przygotowuje, ma smaczne mięso, zgrabnie wygląda na talerzu i nie ma zbyt dużo ości. A do tego ten kolor... Jak się okazuje kolor łososia niekoniecznie musi być taki intensywny - osobniki żyjące na wolności mogą mieć mięso zupełnie białe. A łosoś hodowlany uzyskuje swój intensywny kolor dzięki odpowiedniemu karmieniu. Dlatego nigdy nie sugerujmy się kolorem kupując łososia.
Dzisiejszy łosoś to po prostu ryba, miód, musztarda francuska i olej. Kawałki ryby smarujemy przed pieczeniem, układamy na koprze włoskim i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Możemy go podać z bagietką czy ryżem. Dla nas, łosoś z koprem włoskim to lekka i szybka kolacja.
Do przygotowania łososia nie użyliśmy soli. Glazura z musztardy i miodu w zupełności wystarczy, żeby ryba nabrała niecodziennego charakteru.
Wpis powstał we współpracy z Cisowianka - Gotujmy Zdrowo - Mniej Soli.
Czas przygotowania: 15 minut
Składniki dla 2 osób:
400 g łososia
2 łyżki musztardy francuskiej
1 łyżeczka miodu
7 łyżek oliwy z oliwek
1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
1 koper włoski
1/2 cytryny (opcjonalnie)
1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. W międzyczasie przygotowujemy rybę.
2. Łosia kroimy na mniejsze kawałki.
3. W kubeczku mieszamy musztardę, miód, oliwę z oliwek (5 łyżek), czosnek i pieprz. Smarujemy łososia z obu stron.
4. Fenkuł przekrawamy na pół, wykrawamy kłąb, a resztę kroimy w cienkie plasterki. Na dno naczynia wlewamy 2 łyżki oliwy z oliwek. Układamy fenkuł.
5. Cytrynę kroimy w plasterki i układamy na fenkule.
6. Na kawałkach cytryny układamy łososia. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 10 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękujemy za odwiedziny!
M+A