wtorek, 24 maja 2016

Kruche babeczki z kremem waniliowym i owocami

Babeczki z kremem waniliowym i owocami to najpiękniejszy deser świata. Poza bezkonkurencyjnym sernikiem z oreo, oczywiście

Kruche babeczki to zwykle moc pracy, której nie warto żałować. Cudownie maślane, kruche ciasto, które dobrze trzyma krem z prawdziwą wanilią. Owoce, którymi można je ozdabiać w dowolnej konfiguracji. I dowolność w rozmiarze - możemy zrobić jedną dużą tartę lub 6 babeczek o średnicy 6 cm. 

Polecamy zrobić babeczki z podwójnej porcji. Dlaczego? Dlatego, że upieczone spody można spokojnie zamrozić i wykorzystać w dowolnym czasie. Krem również możemy przygotować wcześniej i zostawić w lodówce na 48 godzin. Generalnie, to jest nasza strategia. Najpierw robimy krem. Następnego dnia robimy ciasto i pieczemy spody. Nadziewamy i zostawiamy w lodówce. Dzięki temu przygotowanie tych małych cudeniek nie wydaje się takie obciążające. 

Przepis na spód i krem otrzymaliśmy od Alessi di Donato, niezwykłej cukierniczki, która prowadziła warsztaty w Akademii Kulinarnej Whirpool. Wykorzystywaliśmy ten przepis do przygotowania mazurka z masłem orzechowym. Kruchy spód jest genialny do wilgotnych kremów, ponieważ nie mięknie tak szybko. Z czasem staje się delikatniejszy, odrobinę wilgotny, ale ciągle kruchy. Dlatego warto babeczki wypełnić kremem kilka godzin przed podaniem (lub wypełnić je kremem przez imprezą i nie bać się, że nie dotrwają na paterach do deseru). 


Czas przygotowania: 2 godziny

Składniki:

na babeczki 
150 g miękkiego masła
200 g cukru
1 jajko
skórka z ½ cytryny
1/4 łyżeczki soli
250 g  mąki pszennej tortowej 

krem waniliowy
500 g tłustego mleka
½ laski wanilii 
3 jajka
35 g mąki kukurydzianej lub ryżowej
150 g cukru

1/2 kg truskawek lub innych owoców


1. Do miski wkładamy miękkie masło, cukier i skórkę z cytryny. 

2. Składniki mieszamy mikserem tylko do połączenia. Dodajemy jajko i sól. Miksujemy tylko do połączenia.

3.  Dodajemy mąkę. Wyrabiamy ręką przez chwilę, dopóki mąka wymiesza się z resztą składników. 

4. Z ciasta formujemy kulę, wkładamy w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki na minimum 30 minut (max. 12 godzin). Na tym etapie ciasto można również zamrozić na maksymalnie 3 miesiące. 

5. Foremki smarujemy olejem. Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek o grobości ok 3 mm. Układamy go na babeczkach i wałkiem wykrawamy kształt. Ciasto nakłuwamy widelcem. Można je również przykryć papierem do pieczenia, a formę wypełnić suchym grochem. Dzięki temu ciasto nie urośnie w piekarniku. 

6. Pieczemy do zezłocenia w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza ok. 20 minut (czas pieczenia zależy od wielkości foremek - im mniejsze tym krócej się będzie piekło).

7. Gotowe spody wyciągamy z piekarnika, studzimy 10 minut i delikatnie wyciągamy z formy. Studzimy. 



krem waniliowy 

1. W garnku z grubym dnem gotujemy mleko z laską wanilii.

2. W międzyczasie w innym garnku mieszamy za pomocą trzepaczki jajka, mąkę  i cukier. 

3. Przelewamy wrzące mleko do mieszanki jajecznej 
i całość gotujemy, ciągle mieszając, do momentu w którym się zagęści do konsystencji lekkiego budyniu. Wyciągamy wanilię.

4.  Przekładamy krem do pojemnika, przykrywamy folią 
i schładzamy.

5. Przed użyciem krem należy szybko wymieszać rózgą, żeby był jednolity. 

6. Kremem wypełniamy babeczki. Dekorujemy owocami. 


2 komentarze:

  1. Zawsze mnie zastanawiało jak je zrobić, bo są przepyszne i zawsze na kupnych się leciało, ale teraz to już się samemu będzie robić :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Rzeczywiście super wygląda ten deser!

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za odwiedziny!
M+A