piątek, 27 maja 2016

Pieczony bakłażan z pomidorkami i śliwką kalifornijską

Warzywo, które zawsze wygląda zniewalająco, ale tylko czasami dobrze smakuje? 

Bakłażan to jedno z najpiękniejszych warzyw. Ma cudownie intensywny kolor i błyszczy. Ideał. Problemy zaczynają się, kiedy chce się go przygotować. Bakłażan jest delikatnie gorzki i uwielbia tłuszcz. Najczęściej więc serwuje się go nam w postaci ociekającej tłuszczem gorzkiej gąbki o której chce się jak najszybciej zapomnieć. 

Najlepszym sposobem na bakłażana jest sól i rozwaga. Bakłażana kroimy w plastry, oprószamy solą i zostawiamy na 5 minut. Osuszamy i smażymy na suchej patelni lub na patelni z odrobiną tłuszczu. Jeśli damy go więcej, warzywo wszystko wchłonie i będzie smakowało ... źle. Dlatego warto to kontrolować. Bakłażany można przesmażać na suchej patelni pilnując, żeby się za mocno nie przypiekły.

Okazuje się jednak, że dobrym sposobem jest również upieczenie bakłażana z czosnkiem i warzywami. Czosnek wetknięty bezpośrednio w nacięty miąższ nadaje mu niesamowicie wyrazistego aromatu, którego on zdecydowanie potrzebuje. Pomidorki, cebula, śliwka stanowią cudowną przeciwwagę dla nieco mdłego bakłażana. Pietruszka nadaje daniu świeżości. 

Pieczony bakłażan to świetne danie na kolację. Szczególnie taką proszoną. Można go przygotować nieco wcześniej, wstawić do piekarnika i czekać na gości. Może być przekąską lub dodatkiem do np. baranich koft czy grillowanych mięs. 

Czas przygotowania: 60 minut
Liczba porcji: 2

Składniki:
2 średniej wielkości bakłażany
3 łyżki oleju
2 ząbki czosnku
½ łyżeczki soli
½ łyżeczki pieprzu
1 mała czerwona cebula
3 łyżki octu winnego
1 łyżka miodu
50 g śliwki kalifornijskiej
200 g pomidorków koktajlowych
150 ml wody
50 g migdałów
3 łyżki natki pietruszki



1. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni Celsjusza. 

2. Bakłażana myjemy, suszymy i przekrawamy wdłuż na pół. Każdą połówkę od strony miąższu nacinamy nożem tak, by nie przeciąć skórki. 

3. Czosnek kroimy w cienkie plasterki i wkładamy w nacięcia. 

4. Bakłażany oprószamy solą, pieprzem i smarujemy olejem. Wkładamy do naczynia żaroodpornego miąższem do góry, wlewamy wodę. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 20 minut. 

5. W międzyczasie przygotowujemy resztę składników. Cebulę i śliwki siekamy. 

6. Pomidorki przekrawamy na pół. 

7. Migdały siekamy w słupki. 

8. Natkę pietruszki siekamy. 

9. Ocet balsamiczny mieszamy z miodem. 

10. Dodajemy posiekaną cebulę, pomidory, śliwki. Wszystko mieszamy.

11. Bakłażany wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy w naczyniu żaroodpornym. Do naczynia wkładamy pomidorki z cebulą tak, by otaczały bakłażany. Posypujemy migdałami. Pieczemy kolejne 20 minut.

12. Upieczone bakłażany wyjmujemy z piekarnika, oprószamy posiekaną natką pietruszki i podajemy.



1 komentarz:

Dziękujemy za odwiedziny!
M+A