W każdej polskiej restauracji w menu deserowym znajdziemy ciasto czekoladowe z płynnym środkiem, panna cottę i szarlotkę na ciepło z lodami waniliowymi. A może zamiast szarlotki spróbujemy czegoś innego?
Cytrynotka to klasyczne ucierane ciasto z dużą ilością soku cytrynowego. Zrobienie jej zajmuje 10 minut i nie ma chyba prostszego ciasta. Cytrynotka jest wilgotna, aromatyczna i delikatnie kwaśna. Świetnie współgra z kremowymi lodami jagodowymi z intensywnie jagodowymi sosem Carte d'Or Blueberry and Vanilla, które mają kształt łatwych do nałożenia rozetek. Lody posypane są serduszkami z białej i ciemniej czekolady. Jagody są słodkie, ale bardzo delikatne. Cytryna, z kolei, dodaje nim charakteru. Cytryna i jagody to naprawdę dobre połączenie, które sprawdzi się w wielu deserach.
Cytrynotki nie musimy podgrzewać przed podaniem. Wystarczy ukroić kawałek ciasta, położyć na nim rozetkę lodową, a wokół ułożyć owoce. Ciasto jest sprężyste, więc nie nasiąka lodami i zachowuje swoją delikatnie piaskową strukturę. To jeden z najprostszych i najładniejszych letnich deserów, którym można delektować się cały rok.
Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia: 30-35 minut
Składniki:
150 g miękkiego masła
130 g cukru pudru
150 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 jajka
sok z 1 cytryny
1 opakowanie lodów Carte d'Or Blueberry and Vanilla
borówki, maliny, porzeczki do dekoracji
1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170 stopni.
2. Keksówkę lub prostokątną blaszkę o wymierach 17,5x25 cm wykładamy papierem do pieczenia.
3. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia.
4. W misce miksujemy masło, cukier, mąkę z proszkiem, jajka i sok z cytryny do otrzymania jednolitej masy - około 3 minut.
5. Masę wylewamy na blaszkę i pieczemy. Po 25 minutach warto sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest już upieczone.
6. Gotowe ciasto studzimy. Kroimy je w plastry i serwujemy z lodami.
Wpis powstał we współpracy z Carte d'Or
Mniam! Ciasto cytrynowe w zależności od sposobu podania jest idealne na każdą porę roku, co zostało napisane w poście. Latem-z lodami, zimą- z ciepłą herbatą po szaleństwie na nartach czy sankach.
OdpowiedzUsuń