fot.: Radosław Choiński/UMWP |
Już 5.03.2018 odbędzie się finał wojewódzki. Do Białegostoku przyjedzie 12 zespołów z Podlasia. Będą gotować swoje dania i prezentować je komisji konkursowej. Nagrodą jest staż w restauracji prowadzonej przez bardzo znanego szefa kuchni. Ocenie będzie podlegał smak, prezentacja i związek z regionem.
Po cichutku liczę, że któraś z drużyn wykorzysta wspaniały podlaski kumpiak albo ogórki. Chętnie napiłabym się buzy albo zobaczyła jak podlaski miód pitny dodaje smaku daniu głównemu. Lista tradycyjnych produktów ciągle się poszerza – można ją zobaczyć na stronie Wrota Podlasia.
Cały przebieg finału będzie można zobaczyć na naszym Facebooku i Instagramie. Z ogromną radością przyjęłam zaproszenie do bycia członkiem jury. Chociaż to nie radość – to euforia pomieszana z podziwem dla tych wszystkich młodych ludzi, którym się chce. I dla ich nauczycieli, którzy pewnie starali się im pomóc jak umieli, żeby dopiąć wszystkich formalności.
Czuję się dumną Podlasianką. Uwielbiam tradycyjne smaki i podziwiam tych, którzy używając tradycyjnych produktów tworzą zupełnie nową podlaską kuchnię, jak Michał Arciszewski z Prowincji. Ostatnio ktoś mi powiedział, że teraz wszyscy się lansują na Podlasie. To wspaniale! Jeśli ma się to przełożyć na liczbę osób podążających szlakami kulinarnymi, smakujących naszych rodzimych produktów to niech lansują się absolutnie wszyscy. Podlasie naprawdę smakuje.
Finał konkursu odbędzie się 5.03 w godzinach 9:00-16:00. Zdjęcia z finału będziecie mogli zobaczyć na blogu i naszych kanałach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękujemy za odwiedziny!
M+A