sobota, 8 września 2012

Masło rybne (czyli pasta makrelowa)

Pamiętacie z dzieciństwa masło rybne? Pomarańczowe, stało w charakterystycznych drewnianych skrzynkach wyłożonych pergaminem, który z czasem pokrywał się tłustymi plamami? Przypomniało nam się ostatnio i pomaszerowaliśmy do sklepu, żeby kupić coś podobnego. Niestety, pasta rybna na jaką natrafiliśmy zawierała... 55% wędzonej makreli, koncentrat pomidorowy, utwardzany tłuszcz roślinny, sól, cukier, gumę guar, skrobię kukurydzianą, wzmacniacze smaku i aromat dymu wędzarniczego, bo te 55% wędzonej makreli najwyraźniej nie wystarczyło żeby zapewnić wędzony posmak. Zrezygnowaliśmy z tej mikstury. Choć - kto wie - może taką samą jedliśmy w dzieciństwie?
Zrobiliśmy to po swojemu. Nasze masło rybne składa się z trzech składników: wędzonej makreli, masła i koncentratu pomidorowego. Okazało się, że żadnej soli ani - tym bardziej - aromatu dymu wędzarniczego nie trzeba było dodawać. Pięć minut pracy, świeżutka kajzerka i śniadanie gotowe.



Czas przygotowania: 5 minut

Składniki:
25 dkg wędzonej makreli
3 łyżki masła
1 łyżka koncentratu pomidorowego

Makrelę obieramy upewniając się, że nie została żadna ość. Do misy blendera wrzucamy makrelę, masło, dodajemy koncentrat. Blendujemy do uzyskania jednolitej masy. Podajemy ze świeżym pieczywem.

12 komentarzy:

  1. Jaki piękny kolor! Też nie lubię jak w pastach jest mnóstwo dodatków. Przecież w domu zrobimy taką pastę z kilku składników, a te sklepowe posiadają z 10 czy więcej, po co? :/

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda super smacznie, na pewno niedługo zrobię :)

    pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Apetycznie się prezentuje. Chętnie spróbowałabym takiej pasty.

    OdpowiedzUsuń
  4. ja nie pamiętam takiej pasty z dzieciństwa raczej, ale lubię pastę makrelową, wręcz uwielbiam, nigdy z koncentratem nie jadłam, chętnie wypróbuję.
    Pozdrawiam
    Monika

    OdpowiedzUsuń
  5. JESTEM CIEKAWA JAK SMAKUJE, UWIELBIAM SAŁATKI Z MAKRELĄ A CO DO PAST TO JAKOŚ NIE MIAŁA OKAZJI SPRÓBOWAĆ ALE CHYBA WYPRÓBUJE TWÓJ PRZEPIS PRZY NAJBLIŻSZEJ OKAZJI, OPRÓCZ TEGO SUPER BLOG POZDRAWIAM !

    OdpowiedzUsuń
  6. Chętnie spróbuję :) uwielbiam ryby! mmm...

    OdpowiedzUsuń
  7. Anonimowy6/19/2013

    Wspomnienie śniadań z przedszkola. To naprawdę jest dobre. Szukałam tego przepisu- dzięki!!!!

    OdpowiedzUsuń
  8. Anonimowy11/21/2013

    uwielbiam :*

    OdpowiedzUsuń
  9. Anonimowy3/23/2014

    Spróbujcie zamiast koncentratu dać musztardę serapską ! O niebo lepszy smak !

    OdpowiedzUsuń
  10. Zrobiłam, jest pyszna. Smakuje lepiej niż ta sklepowa.Dziękuję za przepis.

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za odwiedziny!
M+A