Pamiętacie z dzieciństwa masło rybne? Pomarańczowe, stało w
charakterystycznych drewnianych skrzynkach wyłożonych pergaminem, który z czasem pokrywał się tłustymi plamami? Przypomniało nam się ostatnio i pomaszerowaliśmy do
sklepu, żeby kupić coś podobnego. Niestety, pasta rybna na jaką natrafiliśmy zawierała... 55% wędzonej makreli, koncentrat pomidorowy, utwardzany tłuszcz roślinny, sól, cukier, gumę guar, skrobię kukurydzianą, wzmacniacze smaku i aromat dymu wędzarniczego, bo te 55% wędzonej makreli najwyraźniej nie wystarczyło żeby zapewnić wędzony posmak. Zrezygnowaliśmy z tej mikstury. Choć - kto wie - może taką samą jedliśmy w dzieciństwie?
Zrobiliśmy to po swojemu. Nasze masło rybne składa się z trzech składników: wędzonej makreli, masła i koncentratu pomidorowego. Okazało się, że żadnej soli ani - tym bardziej - aromatu dymu wędzarniczego nie trzeba było dodawać. Pięć minut pracy, świeżutka kajzerka i śniadanie gotowe.
Czas przygotowania: 5 minut
Składniki:
25 dkg wędzonej makreli
3 łyżki masła
1 łyżka koncentratu pomidorowego
Makrelę
obieramy upewniając się, że nie została żadna ość. Do misy blendera
wrzucamy makrelę, masło, dodajemy koncentrat. Blendujemy do uzyskania
jednolitej masy. Podajemy ze świeżym pieczywem.
Jaki piękny kolor! Też nie lubię jak w pastach jest mnóstwo dodatków. Przecież w domu zrobimy taką pastę z kilku składników, a te sklepowe posiadają z 10 czy więcej, po co? :/
OdpowiedzUsuńwygląda super smacznie, na pewno niedługo zrobię :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam!
Apetycznie się prezentuje. Chętnie spróbowałabym takiej pasty.
OdpowiedzUsuńja nie pamiętam takiej pasty z dzieciństwa raczej, ale lubię pastę makrelową, wręcz uwielbiam, nigdy z koncentratem nie jadłam, chętnie wypróbuję.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Monika
JESTEM CIEKAWA JAK SMAKUJE, UWIELBIAM SAŁATKI Z MAKRELĄ A CO DO PAST TO JAKOŚ NIE MIAŁA OKAZJI SPRÓBOWAĆ ALE CHYBA WYPRÓBUJE TWÓJ PRZEPIS PRZY NAJBLIŻSZEJ OKAZJI, OPRÓCZ TEGO SUPER BLOG POZDRAWIAM !
OdpowiedzUsuńChętnie spróbuję :) uwielbiam ryby! mmm...
OdpowiedzUsuńWspomnienie śniadań z przedszkola. To naprawdę jest dobre. Szukałam tego przepisu- dzięki!!!!
OdpowiedzUsuńCieszymy się:))
OdpowiedzUsuńuwielbiam :*
OdpowiedzUsuńSpróbujcie zamiast koncentratu dać musztardę serapską ! O niebo lepszy smak !
OdpowiedzUsuńspróbujemy :) dzięki!
UsuńZrobiłam, jest pyszna. Smakuje lepiej niż ta sklepowa.Dziękuję za przepis.
OdpowiedzUsuń