środa, 4 sierpnia 2010

Ciasto śliwkowo-orzechowe

Ciasto śliwkowo-orzechowe w oryginalnym przepisie znalezionym przez ciocię Zosię w Poradniku Domowym nazywa się czekoladowym mazurkiem ze śliwkami. Podobieństwa do mazurka nie znaleźliśmy dlatego nazwaliśmy je po prostu ciastem. W smaku przypomina brownie, ale wyrazistość i oryginalność smaku to zdecydowanie zasługa śliwek z alkoholu i orzechów, a nie czekolady.

 

Czas przygotowania: 30 minut
Czas pieczenia: 30 minut 

Składniki: 
1/2 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru brązowego
5 dag masła
1/2 szklanki gorącej wody
4 białka
100 g gorzkiej czekolady
5 łyżek ciemnego kakao
20 dag suszonych śliwek kalifornijskich
5 dag łuskanych orzechów włoskich
1/4 łyżeczki imbiru
1/3 szklanki rumu lub brandy
Śliwki poprzekrawać na pół, włożyć do miseczki, polać rumem, przykryć i odstawić na 30 min.
Piekarnik nagrzać do temperatury 190 stopni. Formę do tarty lub tortownicę o średnicy 26 cm wysmarować masłem. Orzechy posiekać niezbyt drobno. Czekoladę połamać, włożyć do garnuszka razem z masłem, kakao, imbirem, 1/3 szklanki cukru, pół szklanki gorącej wody i podgrzewać, mieszając, aż powstanie jednolita masa. Masę odstawić na bok i ostudzić. Z białek i pozostałego cukru ubić sztywną pianę. Delikatnie, ale dokładnie wymieszać ją z przesianą mąką i drobno posiekanymi orzechami, a następnie z letnią masą czekoladową. Powstałe ciasto przełożyć do formy. Na koniec udekorować osączonymi śliwkami i skropić alkoholem, w którym się moczyły. Piec około 30 min. Lekko ciepły mazurek można polukrować (lukrem jak z cytrynowych muffinów).

10 komentarzy:

  1. śliwki i orzechy... brzmi pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Jestem pod wielkim wrażaniem przepisu:). Chciałabym dowiedzieć się w jakiej wielkości tortownicy był pieczony...bo może to świetny placuszek na synkowe urodziny (oczywiscie dla dorosłych):). pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Użyliśmy tortownicy o średnicy 26 cm :)

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo ciekawy przepis! mysle ze ciasto jest bardzo smaczne, a polaczenie orzechow i sliwek daje super posmak

    OdpowiedzUsuń
  5. Naprawde polecam, bo jest super czekoladowe i ten delikatny aromat rumu... :)

    OdpowiedzUsuń
  6. czy my ostatnio nie rozmawiałyśmy o słodkich ... i o tym że dupa rośnie? hihi
    Kurcze aż mi ślinka poleciała :)

    OdpowiedzUsuń
  7. No wygląda obłędnie. A jak alkohol i orzechy to ja się wproszę :P

    OdpowiedzUsuń
  8. Madziula, ciasto robilismy wczesniej ;) ale jakos juz mnie nosi, zeby zrobic cos nowego...
    Arven, zapraszamy zawsze :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Anonimowy10/17/2014

    A ta biala masa na wierzchu,to co to?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to białko, którego część położyliśmy na wierzch ciasta i z którego zrobiła się mini beza :)

      Usuń

Dziękujemy za odwiedziny!
M+A