Na imprezy ze szwedzkim stołem trzeba przygotować dużo przekąsek, zwłaszcza jak spodziewamy się wielu gości. Dlatego pracowicie kolekcjonujemy i wypróbowujemy różne przepisy na szybkie, cieszące oko przekąski. To naprawdę użyteczne dania - również w sytuacjach, gdy idąc do kogoś wypada zabrać coś ze sobą. Jamie Oliver, opisujący swoją kulinarną podróż po Włoszech (mamy teraz tę książkę kucharską na warsztacie) przypomina najważniejszą zasadę rządzącą przekąskami: musi ich być kilka i muszą się od siebie odpowiednio odróżniać: na tle zimnych jedna powinna być ciepła, na tle słonych jedna powinna być kwaśna, na tle czerwonych jedna powinna być zielona itd. Tego Oliver nie pisze wprost, ale dobrze by było gdyby dały się przygotować szybko.
Inspiracją do wykonania tego dania były przekąski sugerowane przez szwedzki sklepik w IKEA. Te oryginalne, sprzedawane w IKEI, mają w środku łososia marynowanego i sos koperkowy. Ale nie chcieliśmy iść po linii najmniejszego oporu i przygotować danie z trzech gotowych półproduktów. Wykorzystaliśmy więc w naszych zawijańcach wyborną musztardę pomidorową i łososia wędzonego. Te smaki idealnie się komponują, a z wyglądu przypominają trochę sushi.
Czas wykonania: 10 minut
Składniki:
1 opakowanie chlebka polarnego (do nabycia w IKEA)
100 g łososia wędzonego
4 łyżeczki musztardy pomidorowej
Płaty chleba smarujemy cieniutką warstwą musztardy pomidorowej. Z jednej strony płata układamy paseczki wędzonego łososia, zwijamy w rulony i kroimy na plastry o grubości 2-3 cm. Koniec - przekąska imprezowa gotowa.
smakowicie wyglądają :) i dip czosnkowy też by do zawijańców pasował :)
OdpowiedzUsuńA próbowaliście jako przystawki moich wafelków z mięsem mielonym (są opisane na moim blogu) polecam!!
p.s. czy w drodze wyjątku mogłabym dostać od Was słoiczek tej pysznej musztardy pomidorowej, bo jestem nią zafascynowana a raczej w najbliższym czasie nie zdobędę się na jej wykonanie. Oczywiście odwdzięczę się wg. potrzeb Waszych :)
Znaleźliśmy! zrobimy, bo wygląda frapująco :) wafelki z mięsem :)
OdpowiedzUsuńJeśli ktoś chce spróbować, przepis znajdzie tu:
http://czasrelaksu.blogspot.com/2009/09/cudo.html
bardzo fajne połączenie smaków !
OdpowiedzUsuńWyglądają super, proste w wykonaniu, idealne na imprezę - nic dodać nic ująć tylko zrobić:)
OdpowiedzUsuńWitam ja łącze łososia wędzonego dużo koperku oraz biały serek już zmielony. Oczywiście sól pieprz do smaku pycha
OdpowiedzUsuńDobry pomysl. Dzieki!
Usuń