poniedziałek, 22 listopada 2010

Kokosowy ryż z musem z persymony i pomarańczy

Kokosowy ryż z musem owocowym jest idealną alternatywą dla tradycyjnego ryżu z jabłkami. Mleczko kokosowe dodaje mu delikatności i charakterystycznego smaku. Jeśli nigdy nie kupowaliście mleka kokosowego, to mamy dla Was kilka rad. Po pierwsze, niezależnie czy mleko będzie w puszce czy w kartonie, warto sprawdzić jego skład procentowy - im więcej czystego mleka, a mniej wody tym lepiej. Po drugie, unikajcie mleczka typu "light", ponieważ jest mniej aromatyczne. I pamiętajcie, żeby przed otwarciem puszki czy kartonu dobrze je wstrząsnąć. Jeśli tego nie zrobicie, to też nic się nie stanie. Otworzycie puszkę i zobaczycie bardzo gęstą białą masę - to jest właśnie mleczko, przebijecie ją łyżką, a ze środka zacznie wydobywać się woda. Przed użyciem mleka należy zatem wymieszać je dokładnie z tą wodą i zabrać się do pracy. Mleko można znaleźć w dużych marketach na dziale "kuchni międzynarodowych".

Przed gotowaniem ryżu musicie się jednak przygotować, bo trzeba będzie go mieszać. Dodatek cukru sprawia, że ryż się łatwo przypala. Dzięki temu, że cukier dodajemy na początku, ryż dobrze go wchłonie. Cukier dodany później osłodziłby tylko zewnętrzne części ziarenka ryżu.
Dodatkiem do tego ryżu jest prosty mus owocowy - polecamy pomarańczę, ponieważ nadaje świeżości i koloru temu prostemu daniu. My dodaliśmy do pomarańczy jeszcze persymonę - wypatrzyliśmy ją na promocji w supermarkecie - dodaje trochę egzotyki... Te czarne kropeczki to ziarenka wanilii. Bardzo proste i naprawdę pyszne.
Z podanych składników wyjdą trzy spore porcje.


Czas przygotowania: 35 minut

Składniki:
1 szklanka ryżu
1 szklanka mleczka kokosowego
2 szklanki mleka
6 łyżeczek cukru
1 laska wanilii
1 persymona
1 pomarańcza
1/2 owocu granatu

Z owocu granatu wydłubujemy cząstki miąższu. Najlepiej przekroić owoc na pół, położyć przekrojoną stroną do dołu i uderzać w jego powierzchnię. Część ziarenek powinna wyskoczyć. Resztę wydłubujemy ręką lub łyżeczką.
Laskę wanilii przekrawamy na pół. Do garnka wsypujemy ryż, dodajemy mleczko kokosowe, mleko, cukier i wanilię. Gotujemy na wolnym ogniu mieszając. Na początku, kiedy jest w garnku dużo płynu, wystarczy mieszać dwa razy na minutę. Potem, kiedy płyn zredukuje się, trzeba mieszać częściej, żeby ryż się nie przypalił. Cały ten proces zajmie nam około 20-25 minut. W czasie gotowania może się okazać, że ryż wchłonął cały płyn, a nadal jest twardy. W takim wypadku, dodajemy zwykłego mleka i kontynuujemy gotowanie. Kiedy ryż nabierze miękkości, zdejmujemy go z ognia i układamy na talerzach.
Persymonę i pomarańczę obieramy i blendujemy. Gotowym musem polewamy ryż. Dekorujemy granatem.

9 komentarzy:

  1. u mnie mleko kokosowe jak i śmietanka kokosowa robi ostatnio furorę. Luby wręcz uwielbia takie smaki. powiedz mi a z jakiej firmy kupujesz je?

    OdpowiedzUsuń
  2. Kocham miłością dozgonną taki kokosowy ryż w wersji ze świeżym mango. Z persymoną (która z kolei ostatnio ląduje najczęściej w kardamonowym jogurcie ;)) chętnie spróbuję, bo też musi świetnie pasować :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Powiało egzotyką w prostym i znanym powszechnie daniu ;) Fajna wariacja.

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmmm. Że też nigdy nie pomyślałam, żeby ugotować ryż z mlekiem kokosowym, a bardzo je lubię. Na pewno spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  5. ryż i kokos to trafiony duet. na dodatek niezwykle smaczny :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Podoba mi sie, bardzo apetyczne i zachecajace danie.
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale pysznosci! Juz od samego patrzenia slinka cieknie :) Na pewno skorzystam z przepisu :))

    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  8. Dziękujemy Wam za miłe słowa.
    @Panna Malwina: nie pamiętamy nazwy- jest w brązowej puszce, produkowany w Tajlandii i kosztował w Auchan około 8 złotych...
    @ Komarka: świetny pomysł z mango :) my ostatnio mieszamy ze sobą różne owoce i robimy musy, a mango zawsze ląduje w zestawie z bananem i brzoskwinią. :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za odwiedziny!
M+A