Jeśli lubicie hummus, z pewnością polubicie ten dip fasolowo-czosnkowy. Smakuje bardzo podobnie, ale ma nieco luźniejszą konsystencję. Przygotowuje się go błyskawicznie - nawet szybciej niż pastę z ciecierzycy. Świetnie sprawdza się w roli dipu do nachos czy pasty kanapkowej. My podaliśmy go ze świeżymi preclami, które możecie zrobić sami wykorzystując ten przepis. Coś w sam raz na długi weekend, na późne śniadanie, które można celebrować długo, długo.
Dip to przepis Giady de Laurentiis, który znaleźliśmy na naszej ulubionej stronie Food Network.
Czas przygotowania: 15 minut
Składniki:
1 puszka fasoli cannellini
1 ząbek czosnku
1 łyżka soku z cytryny
garść natki pietruszki
sól
pieprz
Fasolę odcedzamy z zalewy, wrzucamy do misy blendera. Dodajemy czosnek (najlepiej wyciśnięty przez praskę, jeśli blender nie jest dokładny), sok z cytryny. Blendujemy na jednolitą masę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mieszamy z posiekaną natką pietruszki. Odstawiamy do lodówki na godzinę, żeby smaki się przegryzły (po tym czasie, pasta będzie jednolita i wyda się bardziej czosnkowa). Serwujemy z tym, co lubimy.
świetny pomysł:)
OdpowiedzUsuńspróbujesz? spróbuj, spróbuj i napisz nam czy Ci smakowało tak bardzo jak nam!
UsuńHej, chcieliśmy Cię zaprosić na czwarte i ostatnie w tym roku spotkanie kreatywnych kobiet z Podlasia. Na spotkaniu odbędzie się barterowa wymianka "przydasiów" i naszych prac oraz pokaz dziergania na palcach, a to wszystko w przedświątecznej atmosferze. No i oczywiście rozmowy na temat rękodzieła i babskie plotki :)
OdpowiedzUsuńJeżeli jesteś zainteresowana spotkanie więcej informacji znajdziesz na blogu:
bialystokreatywny.blogspot.com
oraz na wydarzeniu FB:
https://www.facebook.com/events/729862757043170/
Zapraszamy ! :)
Dzięki, Dziewczyny. niestety, praca mnie zatrzymuje :((
UsuńBardzo dobry pomysł na dip. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńdzięki ;)
UsuńWydaje się być pyszne :)
OdpowiedzUsuńjest dobry i bardzo prosty. naprawde polecamy
Usuń