Niedawno przyjechała Agata i przywiozła do nas ze sobą kawałek Szwecji: pastę z kawiorem, lukrecjowe żelki, czekoladę Marabou. Dzięki niej przypomnieliśmy sobie o Scandilicious Baking autorstwa Signe Johansen - książce, którą kupiliśmy zaraz po powrocie z naszej wyprawy do Sztokholmu. Wróciliśmy do niej i mielibyśmy ochotę sprawdzić z niej wszystkie przepisy. Na pierwszy ogień poszło toscakaka czyli toskańskie ciasto z migdałami zanurzonymi w kajmakowym sosie. I choć Toskania nie leży w Szwecji, to ciasto jest standardem w wielu szwedzkich książkach kucharskich.
Nasza nowa miłość: wilgotne, gąbczaste ciasto, a na wierzchu gruba warstwa słodkich płatków migdałowych w kajmaku. Spód jest nieco cięższy niż klasyczny biszkopt, dzięki dodatkowi maślanki pozostaje sprężysty mimo tego, co musi na sobie udźwignąć. Migdały na wierzchu wyglądają idealnie. A ich zapieczone brzegi cudownie chrupią. Koniecznie spróbujcie.
Nasza nowa miłość: wilgotne, gąbczaste ciasto, a na wierzchu gruba warstwa słodkich płatków migdałowych w kajmaku. Spód jest nieco cięższy niż klasyczny biszkopt, dzięki dodatkowi maślanki pozostaje sprężysty mimo tego, co musi na sobie udźwignąć. Migdały na wierzchu wyglądają idealnie. A ich zapieczone brzegi cudownie chrupią. Koniecznie spróbujcie.
Czas przygotowania: 20 minut
Czas pieczenia: 40 minut
Składniki:
3 jajka
120 g cukru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
150 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
75 g rozpuszczonego i ostudzonego masła
75 g maślanki
(plus masło do wysmarowania blaszki)
kajmakowe migdały
125 g masła
125 g cukru light muscovado
150 g płatków migdałowych
50 ml mleka
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170 stopni Celsjusza. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, a boki smarujemy masłem. Jajka ubijamy z cukrem i ekstraktem na jasną i puszystą masę - 3 minuty. W misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Do jajek dodajemy maślankę i masło, miksujemy. Dodajemy mąkę z proszkiem, delikatnie mieszamy. Gotową masę wlewamy do tortownicy, potrząsamy delikatnie tak, by wyrównać powierzchnię. Wstawiamy do piekarnika na 25-30 minut (ciasto powinno być złote i sprężyste - można dotknąć palcem).
Przygotowujemy migdały w kajmaku. Do rondla wsypujemy wszystkie składniki i podgrzewamy do rozpuszczenia masła, a następnie gotujemy 4 minuty mieszając co jakiś czas. Zdejmujemy z ognia. Na zezłocone ciasto wykładamy migdały w kajmaku, wyrównujemy powierzchnię i wstawiamy do piekarnika na 5-10 minut, aż migdały nabiorą delikatnie brązowego koloru. Wyciągamy z piekarnika, delikatnie studzimy. Przed otwarciem tortownicy przejeżdżamy nożem wokół ciasta tak, by oddzielić ciasto od blaszki.
Przygotowujemy migdały w kajmaku. Do rondla wsypujemy wszystkie składniki i podgrzewamy do rozpuszczenia masła, a następnie gotujemy 4 minuty mieszając co jakiś czas. Zdejmujemy z ognia. Na zezłocone ciasto wykładamy migdały w kajmaku, wyrównujemy powierzchnię i wstawiamy do piekarnika na 5-10 minut, aż migdały nabiorą delikatnie brązowego koloru. Wyciągamy z piekarnika, delikatnie studzimy. Przed otwarciem tortownicy przejeżdżamy nożem wokół ciasta tak, by oddzielić ciasto od blaszki.
Piękne:)
OdpowiedzUsuńTaaak, pyszne też
UsuńMigdały w kajmaku ? Cudo ! ;)
OdpowiedzUsuńDzięki
UsuńTortownica jakich wymiarów , przrepraszam bardzo , Myszowata.
OdpowiedzUsuń24-26 cm:)
Usuńczy dobrze rozumiem, ze cale jajka ubijamy?
OdpowiedzUsuńTak, całe
UsuńWygląda rewelacyjnie, pewnie jest przepszne! Chyba juz wiem co będę jadła w weekend :)
OdpowiedzUsuńSmacznego :)
UsuńWitam, mam pytanie- jakiej średnicy jest tortownica??
OdpowiedzUsuńPrzepraszam, nie zauważyłam komentarza powyżej. Ciacho wygląda baaaardzo smakowicie! :)
UsuńDziękuję :) jest naprawdę pyszne :) a tortownica 24-26 cm :)
UsuńBardzo smakowita kombinacja 😊 zrobię z pewnością!
OdpowiedzUsuńdaj znać jak CI smakowało <3
Usuń