sobota, 16 sierpnia 2014

Spanakopita

Grecka kuchnia to zapachy i kolory lata - pomidory, bakłażany, cukinie. Grecka kuchnia to też cieniusieńkie płaty ciasta filo, które zapieczone z tłuszczem staje się niesamowicie chrupkie i piękne. Pomyślcie jak pięknie wygląda baklava z milionem listków ciasta filo.
Spanakopita to szpinakowa zapiekanka z ciastem filo. Jest wyjątkowo prosta w przygotowaniu i efektowna. Świetnie nadaje się do jedzenia na ciepło i na zimno. Dla ułatwienia, film przygotowany we współpracy z Piotr i Paweł S.A.



Czas przygotowania: 40 minut
Czas pieczenia: 30 minut

Składniki:
15 rozmrożonych płatów ciasta filo
1 kostka masła
1/2 kg mrożonych liści szpinaku
1 średniej wielkości szalotka
2 łyżki oliwy z oliwek
15 dag sera feta
10 dag sera ricotta
1 łyżka soku z cytryny 
1 jajko
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu
1/4 łyżeczki soli (opcjonalnie)
1 łyżeczka gałki muszkatołowej

Szpinak rozmrażamy podgrzewając w garnku, aż wyparuje z niego cały płyn - szpinak musi być prawie suchy. Studzimy.
Szalotkę drobno siekamy. Na patelni podgrzewamy oliwę z oliwek i smażymy na niej szalotkę, aż będzie szklista. Pietruszkę myjemy i drobno siekamy. Czosnek drobno siekamy lub przepuszczamy przez praskę. Jajko rozkłócamy. Do zimnego szpinaku dodajemy szalotkę, pietruszkę, czosnek, sok z cytryny, pokruszoną fetę i ricottę. Szpinak i sery mieszamy palcami do momentu, kiedy grudki fety będą wielkości grochu. Przyprawiamy pieprzem i gałką. Jeśli masa wydaje się nam za mało słona, dodajemy sól. Do powstałej masy dodajemy jajko i mieszamy.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza.
Masło rozpuszczamy. Naczynie w którym będziemy piekli spanakopitę smarujemy masłem.
Przygotowujemy kawałek folii spożywczej o wielkości płatów ciasta filo i wilgotną ścierkę (przydadzą nam się do przykrywania ciasta).
Na dno posmarowanego masłem naczynia układamy 5 płatów ciasta filo. Pozostałe płaty przykrywamy folią i ściereczką. Ciasto w formie smarujemy rozpuszczonym masłem, układamy nadzienie szpinakowe i przykrywamy resztą ciasta. Smarujemy rozpuszczonym masłem i wstawiamy do piekarnika na 35 minut lub do momentu zarumienienia ciasta. Upieczoną spanakopitę wyjmujemy z piekarnika, pozwalamy jej odpocząć 10 minut i kroimy.

1 komentarz:

  1. Ciekawy przepis, z którego na pewno skorzystam. Bardzo lubię dania kuchni greckiej, bo są one moim zdaniem idealne w sezonie letnim. Dzięki za przepis, już wiem co dziś wieczorem zjem i popiję lampką wina;) Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za odwiedziny!
M+A