środa, 29 kwietnia 2015

Szaszłyki z indyka z cytryną

Kiedy dorośli rozmawiają o dziecięcym menu zawsze padają słowa „pizza” i „spaghetti”. Większość dzieci uwielbia te dania. Jak mocno zdziwiliśmy się z Twardym Szparagiem, kiedy podczas warsztatów dla rodzin najchętniej wybieranym przez dzieci daniem były szaszłyki z polędwicy wołowej z cebulą i papryką. Szał! Najpierw był szał nadziewania składników na drewniane patyczki, a potem szał jedzenia. Naprawdę mocno się zdziwiliśmy, bo obok stał duszony kurczak w warzywach, słodki krem żurawinowy i placki z serem. Dzieciaki oszalały na punkcie szaszłyków. 
W dzisiejszej wersji szaszłyków bez soli, zamiast wołowiny używamy indyka. Dlaczego? Mięso indyka jest delikatniejsze i szybciej „chwyta” smaki. Dlatego szaszłyki da się przygotować w pół godziny. 30 minut. Szybko. 
Jeśli macie problem ze znalezieniem kopru włoskiego na półce z przyprawami, udajcie się na półkę z herbatkami ziołowymi. Koper włoski nie jest naszą ulubioną herbatką, ale jest fantastyczną przyprawą i nadaje cudownego aromatu mięsom (szczególnie wołowinie!). 
Wpis powstał we współpracy z Cisowianka - Gotujmy Zdrowo. Mniej Soli. 



Czas przygotowania: 30 minut
Liczba porcji: 2

Składniki:
300 g mięsa z uda indyka
1 łyżka kopru włoskiego
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka pieprzu
3 łyżki oleju
1 cytryna
6 drewnianych patyczków do szaszłyków


1. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni Celsjusza. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.
2. Patyczki do szaszłyków wkładamy do naczynia z wodą.
3. Mięso kroimy w kostkę o boku ok. 2 cm.
4. Czosnek, koper włoski i pieprz miażdżymy w moździerzu.
5. Mięso mieszamy z czosnkiem, koprem, pieprzem i olejem.
6. Cytrynę kroimy w ćwiartki. Każdą ćwiartkę kroimy w 3 plasterki.
7. Na patyczki nadziewamy mięso i cytryny (po 2 kawałkach mięsa, dajmy kawałek cytryny).
8. Gotowe szaszłyki kładziemy na blaszkę i wstawiamy do piekarnika. Po 5 minutach przewracamy mięso i dopiekamy z drugiej strony.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękujemy za odwiedziny!
M+A