piątek, 24 kwietnia 2015

Wiosną - szpinak!

Podobno miał gwarantować nadwyżki żelaza w organizmie, podobno daje siłę godną marynarza Popey'a. Szpinak. Można go kupić przez cały rok, ale to właśnie wiosną smakuje najlepiej. Przedstawiamy kilka szpinakowych inspiracji i szpinakowe rady.


Szpinak BABY  - szpinak baby to nie jest młody czy niedojrzały szpinak. Baby to po prostu odmiana szpinaku - ma mniejsze liście, które są zupełnie płaskie i delikatne. Świetnie sprawdza się w  sałatkach czy jako dodatek do makaronu, jajecznicy. 

Szpinak warzywny to szpinak o nieco większych, mocniejszych liściach. Świetny do zup, lasagne i szpinakowego ciasta. 


Jak przechowywać?

- w torebce: szpinak zamknięty w torebce przetrwa dwa razy dłużej niż surowe listki, ponieważ zamknięty traci mniej wilgoci



- niemyty: jeśli uda nam się kupić szpinak w pęczkach, nie myjmy go tylko włóżmy do lodówki. Wytrzyma dłużej.

Jak myć?

Szpinak przed umyciem trzeba bardzo dokładnie umyć, bo zwykle jest mocno ubrudzony ziemią. Nawet ten kupowany w torebce ma często ziarenka piasku na sobie. Jeśli szpinak ma delikatne listki, najlepiej włożyć je do zlewu wypełnionego zimną wodą i zmieniać wodę kilka razy. Jeśli mamy szpinak o dużych mocnych liściach, możemy go przelać wodą.

Do czego używać?

Miłośnicy szpinaku mogą rozpocząć dzień od jajek zapiekanych ze szpinakiem, pomidorkami i karmelizowanym boczkiem (przepis). 

Szpinak świetnie nadaje się jako nadzienie do pierogów np. z fetą (przepis) i lasagne (przepis).


Idealnie szpinakowym daniem jest grecka spanakopita z ciasta filo - przepis i instrukcja video dostępna tutaj.

Ze szpinaku powstają wspaniałe sałatki z truskawkami i kakaowym winegretem (przepis), tuńczykiem i jajkiem na twardo (przepis).


Szpinak jest dobrym towarzyszem kiełbasy zapiekanej w białym winie (przepis).

W końcu, szpinak może być też składnikiem deseru. Ciasto szpinakowe jest wyjątkowo wilgotne i piękne. Po przepis zapraszamy tutaj.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękujemy za odwiedziny!
M+A