Upiekłam ciasteczka dyniowe, wrzuciłam zdjęcie na Facebooka i zaczęłam dostawać wiadomości z prośbą o podanie przepisu. Skoro wszyscy chcą piec ciastka z dynią, to muszą mieć dobry przepis. Zrobiłam szybko zdjęcia, żeby podzielić się z Wami moją recepturą na najlepsze ciastka z dynią. Najlepsze, bo moje. To oczywiste!
Ciastka są świetne. Zrobiłam je na dwa sposoby - połowę upiekłam formując w rękach kulki wielkości orzecha, które po prostu położyłam na blaszce. Wyszły z tego ciastka miękkie, delikatnie mięsiste. Połowę upiekłam mocno spłaszczając ciasto. W rezultacie ciasteczka są cieńsze i bardziej chrupkie. Także możecie je upiec tak, jak chcecie.
Do ciastek dodałam trochę płatków owsianych (dla zdrowotności) i kropelek czekoladowych (dla radości). Użyłam białej mąki orkiszowej, ale możecie użyć zwykłej mąki pszennej.
Czas przygotowania: 20 minut
Czas pieczenia: 15 minut (zależy od piekarnika)
Składniki:
1 szklanka puree z dyni (przepis poniżej)
1 jajko
200 g miękkiego masła
1 szklanka brązowego cukru
1/4 szklanki białego cukru
2 szklanki mąki orkiszowej lub pszennej
2 szklanki płatków owsianych
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżki przyprawy dyniowej (przepis tutaj)
1/3 szklanki czekoladowych kropelek (opcjonalnie)
1. Przygotowujemy pure z dyni. Można to zrobić dzień wcześniej. My robiliśmy puree z hokkaido. Wystarczy ją umyć, przeciąć wzdłuż na pół, pozbyć się pestek, pokroić w grube plastry i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na około 30 minut. Pieczemy dynię aż zmięknie (nie należy przejmować się tym, że się nieco zrumieni). Potem wystarczy ją wyjąć z piekarnika, obrać (chociaż nie jest to konieczne, bo skórka jest bardzo miękka i jadalna), wrzucić do misy blendera i blendować do uzyskania jednolitej masy.
2. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni Celsjusza, jeśli mamy gotowe pure z dyni.
3. Mikserem ucieramy masło z cukrem brązowym i białym przez 2 minuty.
4. Dodajemy jajko i miksujemy (jajko sprawi, że masa będzie wyglądała jakby się ścięła. Nie przejmujemy się).
5. Dodajemy pure z dyni i miksujemy przez 1 minutę.
6. Do dużej miski wsypujemy mąkę, płatki owsiane, sodę, przyprawy.
7. Do masła, cukru, jajka i pure dodajemy wymieszane składniki sypkie (mąki, płatki, itd.). Miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy kropelki czekoladowe i mieszamy.
8. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.
9. Z ciastka formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Jeśli lubimy miękkie ciasteczka, kładziemy te kulki na blaszce zostawiając między nimi ok. 3 cm miejsca. Jeśli lubimy ciasteczka crhupkie, rozpłaszczamy kulki i wtedy kładziemy je na blaszkę.
10. Ciastka wkładamy do piekarnika i pieczemy do zezłocenia. Ciasteczka będą się piekły ok. 15 minut, ale to zależy od piekarnika i ich wielkości.
Wspaniałe
OdpowiedzUsuń