poniedziałek, 8 lipca 2013

Tarta z delikatnym kremem cytrynowym i jagodami

Już jakiś czas temu pojawiły się jagody, co nas niezwykle ucieszyło. Przede wszystkim możemy je dodawać do jogurtowo-maślankowych koktajli, zrobiliśmy nawet kilka słoików z gęstą jagodową konfiturą na zimę. Będą w sam raz gdy któreś z nas zatęskni za tym niepowtarzalnym smakiem, który kojarzy się z lasem, sosnowymi igłami i... prawdziwymi jagodziankami, o które dzisiaj niezwykle trudno.
Zamiast drożdżowych jagodzianek wolimy tarty ze świeżymi jagodami, które układamy na lekkim budyniowym kremie własnej roboty. Tym razem podajemy przepis na krem cytrynowy, który jednak przede wszystkim ma mleczno-śmietankowy smak, a cytrynowa nuta gra w nim drugie skrzypce.
Korzystajcie z leśnych jagód póki są!


Czas przygotowania: 50 minut
Czas oczekiwania: 2 godziny

Składniki:

Kruche ciasto:
1/2 kostki zimnego masła
2 1/2 szklanki mąki pszennej
2 łyżki cukru
3 łyżki lodowatej wody

Krem:
1 szklanka mleka
1/2 szklanki cukru
3/4 szklanki maślanki
3 łyżki skrobi ziemniaczanej
2 żółtka
1/2 cytryny
400 g jagód


Mąkę mieszamy z cukrem. Dodajemy posiekane masło i mieszamy aż powstanie grudkowata masa. Dodajemy wodę i wyrabiamy tylko do połączenia składników. Z ciasta formujemy kulę, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na godzinę. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 150 stopni Celsjusza. Ciasto wałkujemy na okrąg lub prostokąt odpowiadający kształtowi formy do tarty. Gotowy płat ciasta wkładamy do formy, doklejamy do brzegów, nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika na 15-20 minut (do zezłocenia). Wyjmujemy i studzimy. Przygotowujemy krem. Cytrynę dokładnie przelewamy wrzątkiem. Wyciskamy z połowy sok i ścieramy skórkę na tarce o najdrobniejszych oczkach. Zagotowujemy  mleko z cukrem. W oddzielnej miseczce mieszamy żółtka, pół szklanki maślanki, skrobię ziemniaczaną, sok i skórkę z cytryny. Ciągle mieszając wlewamy do gotującego się mleka zawartość miseczki i nie przerywając mieszania doprowadzamy do wrzenia (na powierzchni pojawią się bąbelki), zdejmujemy z ognia. Gotowy krem mieszamy z pozostałą maślanką, przekładamy do miseczki i przykrywamy folią spożywczą tak, by dotykała powierzchni kremu. Studzimy. Jagody myjemy i wykładamy na ręcznik papierowy do osuszenia. Na spód tarty wylewamy krem cytrynowy, na wierzchu układamy jagody. Przechowujemy w lodówce.

10 komentarzy:

  1. z chęcia bym zjadła taką tartę :) super wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  2. Cytryna, nawet jeśli tylko w tle, świetnie komponuje się z jagodami. Fantastyczna tarta!
    Milego dnia!:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. za koktajlami nie przepadam ale taką tartę pochłonęłabym w całości sama tu i teraz :) pyszna!

    OdpowiedzUsuń
  4. wygląda przepysznie i na pewno tak też smakuje :)
    pozdrawiam
    noteskulinarnyfiga.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  5. Anonimowy7/25/2013

    o jakich wymiarach jest forma na którą podane są składniki? ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Sandardową foremkę o długości 35x11 lub okrągłą 20 cm

    OdpowiedzUsuń
  7. Anonimowy7/17/2017

    Gotowy krem jest gorący czy czekamy aż ostygnie by dodac maślankę ...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dodajemy do gorącego :)

      Usuń
    2. Zaryzykowałam i wlałam od razu do gorącego kremu, cały czas mieszając. Nie wyglądało, jakby coś niepożądanego się stało ;-)

      Usuń

Dziękujemy za odwiedziny!
M+A