Ostatnio na wyprzedaży w Duka M. zakupiła śliczną ceramiczną foremkę do zapiekania. Oczywiście, kupiła ją tylko dlatego, że była zielona w białe groszki i przypominała jej zastawę stołową dla lalek, którą w Peweksie kupiła jej kiedyś ciocia. Dzisiaj przekonała się, że ta foremka jest idealna do zapiekania owoców. Oczywiście - ze względu na rozmiar - dla jednej osoby. Wiśnie z morelami i owsianą kruszonką są nadzwyczaj ponętne. Wystarczyło posprzątać po pieczeniu i okazało się, że w międzyczasie zniknęły i owoce i kruszonka. Za to jest zamówienie na większą porcję. Specjalnie podajemy proporcje na tak małe naczynie - może ktoś też takie ma i nie wie czym je wypełnić. Jeśli chcecie upiec owoce w standardowym naczyniu - wszystkie składniki pomnóżcie razy 4 albo 5.
Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia: 10 minut
Składniki:
10 wydrylowanych wiśni
2 dojrzałe morele
1 łyżka cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
2 łyżki otrąb owsianych
2 łyżki płatków owsianych górskich
50 g masła
1 łyżka cukru brązowego
1/4 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 150 stopni Celsjusza. Owoce myjemy. Morele kroimy w kostkę. Na dno naczynia wsypujemy wiśnie i morele, posypujemy 1 łyżką cukru i ew. 1 łyżeczką mąki ziemniaczanej. W misce mieszamy płatki, otręby i cukier. Masło kroimy w kostkę i mieszamy ze składnikami sypkimi, aż powstaną grudki. Dodajemy ekstrakt i wyrabiamy jeszcze chwilę. Kruszonką obsypujemy owoce i wstawiamy do piekarnika do zrumienienia - na 10-15 minut.
pyszności:)
OdpowiedzUsuńo tak! naczynia ceramiczne z DUKI są świetne! choć nie w groszki mam naczynie i często zapiekam w nim i mięsa i crumble właśnie :)
OdpowiedzUsuńmiłego weekendu :)