środa, 10 lipca 2013

Makaron z sosem jagodowym

Skoro jagody już są i to w zupełnie rozsądnych cenach, jemy je bez umiaru. Dzisiaj klasyka gatunku, na którą aż wstyd podawać przepis... Makaron z sosem jagodowym. Wersję klasyczną - ze śmietaną 36% - próbowaliśmy odchudzić zastępując ją w różnych wariantach: maślanką, jogurtem naturalnym, jogurtem greckim, jogurtem naturalnym. Tłuszcz jest jednak doskonałym "nośnikiem smaku", więc trudno o konkurencję dla kremówki. Można zastąpić ją śmietaną 18% albo jogurtem naturalnym z dodatkiem kopiastej łyżki mascarpone.
A jagód chyba nie musimy reklamować.


Czas przygotowania: 20 minut

Składniki:
100 g makaronu 
2 szklanki jagód
6 łyżek śmietany 18%
2 łyżki cukru

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Jagody myjemy, odkładamy 1/4 szklanki. Resztę zasypujemy cukrem i blendujemy ze śmietaną (lub dusimy widelcem). Makaron odcedzamy, mieszamy ze śmietaną, posypujemy odłożonymi jagodami. 

4 komentarze:

  1. ależ to fantastyczne, w dzieciństwie ostatnio taki jadłem!

    OdpowiedzUsuń
  2. najlepsze danie na lato:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Anonimowy9/30/2013

    łeeee, makaron ze sklepu to nie to - warto się pofatygować i zrobić domowe kluski do jagód - efekt nie do porównania!

    OdpowiedzUsuń
  4. łeeee, u nas kluski to są ślaskie albo kartacze, a cała reszta to makaron ;))) jasne, że warto się pofatygować, ale nie zawsze się da!

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za odwiedziny!
M+A