Skoro jagody już są i to w zupełnie rozsądnych cenach, jemy je bez umiaru. Dzisiaj klasyka gatunku, na którą aż wstyd podawać przepis... Makaron z sosem jagodowym. Wersję klasyczną - ze śmietaną 36% - próbowaliśmy odchudzić zastępując ją w różnych wariantach: maślanką, jogurtem naturalnym, jogurtem greckim, jogurtem naturalnym. Tłuszcz jest jednak doskonałym "nośnikiem smaku", więc trudno o konkurencję dla kremówki. Można zastąpić ją śmietaną 18% albo jogurtem naturalnym z dodatkiem kopiastej łyżki mascarpone.
A jagód chyba nie musimy reklamować.
A jagód chyba nie musimy reklamować.
Czas przygotowania: 20 minut
Składniki:
100 g makaronu
2 szklanki jagód
6 łyżek śmietany 18%
2 łyżki cukru
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Jagody myjemy, odkładamy 1/4 szklanki. Resztę zasypujemy cukrem i blendujemy ze śmietaną (lub dusimy widelcem). Makaron odcedzamy, mieszamy ze śmietaną, posypujemy odłożonymi jagodami.
ależ to fantastyczne, w dzieciństwie ostatnio taki jadłem!
OdpowiedzUsuńnajlepsze danie na lato:)
OdpowiedzUsuńłeeee, makaron ze sklepu to nie to - warto się pofatygować i zrobić domowe kluski do jagód - efekt nie do porównania!
OdpowiedzUsuńłeeee, u nas kluski to są ślaskie albo kartacze, a cała reszta to makaron ;))) jasne, że warto się pofatygować, ale nie zawsze się da!
OdpowiedzUsuń